Prva Međunarodna virtuelna izložba mačaka u Srbiji

Prva Međunarodna virtuelna izložba mačaka u Srbiji

Ruska plava mačka, Foto: Nemanja Petrović


U Srbiji je održana prva Međunarodna virtuelna izložba mačaka u organizaciji Felis Serbika kluba, koji pripada međunarodnom TICA udruženju (The International Cat Ašociation), saopštili su organizatori.

Ovo je druga virtualna izložba na svetu koju je organizovao jedan klub, a ideja je nastala u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-a 19.

Događaj je okupio odgajivače i ljubitelje mačaka iz celog sveta i sa gotovo svih kontinenata, između ostalog iz Južne Afrike, Japana, Australije, Novog Zelanda, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine.

Sibirska mačka, Fotostudio

Sibirska mačka, Fotostudio

Katarina Ginić, potpredsednica kluba Felis Serbika, kaže je da ovaj događaj možda predstavlja budućnost felinologije, iako se klub nada da će na jesen moći da održi Regionalnu izložbu na uobičajan način i omogući uživanje u mačkama i druženju uživo.

Virtuelna izložba je organizovana tako što su vlasnici slali reprezentativne fotografije ili video snimke mačaka, tako da su na adekvatan način prikazane sve karakteristike značajne za rasu.

Mačke su se takmičile u četiri kategorije: odrasli, mačići, sterilisane mačke i domaće mačke, a ljubimce su ocenjivale međunarodne sudije. Organizovano je i takmičenje za najzabavniju mačku u kojem je javnost birala pobednike.

Osim po broju mačaka (268), brojnosti i raznolikosti zemalja učesnica, ova izložba će ostati zabeležena po broju rasa koje su učestvovale, od kojih su neke predstavljene javnosti Srbije po prvi put, kao što su ociket, somalijska mačka, kurilian bobtejl i druge.

Sijamska mačka, Foto: Nemanja Petrović

Sijamska mačka, Foto: Nemanja Petrović

Pored toga, nezapamćeno veliki broj domaćih mačaka (43) učestvovao je na izložbi, koje su se osim lepotom, istakle i neobičnim osobinama izazvanim prirodnim retkim mutacijama koje su pokretač promena i stvaranja novih rasa u felinologiji.

Rezultati završnog finala biće objavljeni u nedelju 14. juna na zvaničnom sajtu Felis Serbike.

Događaj su pomogli Royal vet i Leto.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar