Život
14.05.2019. 20:46
D. A.

Prvi bračni ispit: Kako će se ko prezivati, zadrži svoje da te ogovara familija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

"Da li su se supružnici dogovorili oko prezimena"je pitanje nakon kojeg sve utihne čak i u najbučnijoj svadbenoj sali. I dok matičar čeka odgovor mlada se obično skromno nasmeši i kaže "uzimam muževljevo", ili se malo glasnije odluči "zadržavam svoje i i dodajem muževljevo". Odgovor "zadržavam svoje" je već revolucionarni čin, a odgovor mladoženje "uzimam njeno" je trenutak kad čak i matičar zaboravi tekst jer u Beogradu je za poslednjih osam godina samo oko 90 muškaraca uzelo ženino prezime.
Svi, osim prvog odgovora, izazivaju komentare među svatovima, pa ako nije unapred dogovoren scenarij, eto neprijatne situacije i pre nego što se iseče svadbena torta. Navike i tradicija se teško menjaju, pa će manje komentara izazvati mlada koja ne obuče belu venčanicu od one koja ne promeni prezime.
U nekim zemljama sveta je to ipak malo drugačije, a nevestama čak i zakon sugeriše kako da se izjasne.Devojačko prezime žene moraju da zadrže u kanadskom Kvebeku i na to ih zakon obavezuje od 1981. godine. I u Grčkoj od 1983. godine važi zakon koji od žena zahteva da zadrže prezime, a zanimljivo je da je donesen zbog feminističkih demonstracija.

U Francuskoj tradicija zadržavanja prezimena traje još od 1789. godine kada je donesen je zakon koji Francuzima zabranjuje korištenje bilo kojeg prezimena osim onog koje su dobili na rođenju. Žene ne mogu da legalno zamene prezime nakon udaje, ali je supružnicima ostavljena mogućnost da uz svoje prezime dodaju i prezime partnera.
Slična situacija jeste i u Italiji od 1975. godine.I u Belgiji je zakon vrlo strog i prezime nikada ne sme da se menja, dok je u Holandiji ženama dopušteno da uzmu prezime muža, ali samo u određenim situacijama.

U Koreji i Maleziji ne postoji zakon koji zabranjuje uzimanje prezimena, ali se u tim zemljama zadržavanje svog prezimena smatra tradicijom.
S druge strane, u Japanu je ženama promena prezimena obavezna,pa čak 96 posto Japanki uzima prezime muža, dok zanemarljiv procenat muškaraca uzima ženino prezime. I u SAD sve više žena zadržava prezime, a prema nekim anketama muževljevo prezime nije uzelo 30 odsto Amerikanki.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve