Život
05.08.2020. 15:34
R. E. / Index. hr

PRVI ČOVEK UN: Svet se suočava s generacijskom katastrofom

w_56244567.jpg
Izvor: LUSA / ESTELA SILVA

Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći prekid obrazovanja u istoriji, izjavio je a Antonio Guteres upozoravajući pritom da to znači da se svet suočava s "generacijskom katastrofom."

"Sredinom juna škole su bile zatvorene u više od 160 zemalja, što je uticalo na preko milijardu učenika", rekao je Guterres u videoporuci, prenosi Index. hr.

Zatvaranje škola pogodilo je 94 odsto svetske učeničke populacije, pa čak i do 99 posto u siromašnijim zemljama, podaci su kojima raspolaže UN.

"Preti nam generacijska katastrofa koja bi mogla da potroši ljudski potencijal, da potkopa decenije napretka i da pogorša ukorenjene nejednakosti", dodao je Guterres. "Novi učinci na prehranu dece, brak i rodnu ravnopravnost dece duboko zabrinjavaju."

  EPA-EFE/ESTELA SILVA EPA-EFE/ESTELA SILVA

Ističući kako je to bio "određujući trenutak" za decu i mlade, Guteres je pozvao vladajuće da stvore uslove da se učenici što sigurnije vrate u školu, da se zaštite i povećaju proračuni za obrazovanje i da obrazovne inicijative stignu i do manjinskih skupina, raseljenih osoba i osoba s invaliditetom.

"Moramo da preduzmemo hrabre korake"

Guteres je također rekao da postoji "generacijska prilika da se preispita obrazovanje" s većim ulaganjima u digitalnu pismenost i korištenjem fleksibilnih metoda isporuke i modernizovanih nastavnih programa.

Povezane vesti - SAVE THE CHILDREN: Milioni dece širom sveta se možda neće vratiti u škole

"Dok se svet suočava s neodrživim nivoima nejednakosti, obrazovanje, koje je veliki izjednačivač , nam je potrebnije više nego ikada", dodao je Guterres.

"Sada moramo da preduzmemo hrabre korake da se stvore uključujući, otporni, kvalitetni obrazovni sastavi koji bi mogli odgovarati zahtevima budućnosti", naglasio je.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
25.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve