Putovanje sa bebom u vreme kovida

Putovanje sa bebom u vreme kovida


Mnogi naši planovi su zbog pandemije odloženi ili pomereni. Bili smo zatvoreni dovoljno dugo da se uželimo mora, putovanja, dobre hrane i onih starih dobrih putničkih iskustava. Sada nam, možda više nego ikada ranije, treba pravi odmor.

Početkom ove godine stigla nam je beba i bili smo uzbuđeni što menjamo način putovanja i što ćemo putovati drugačije i sporije. Imali smo planove, ali kao što rekoh, oni su nestali onog momenta kada je objavljena pandemija. Primorani da prihvatimo trenutnu situaciju i iz nje izvučemo ono najbolje, počeli smo da putujemo, ali vrlo lagano, korak po korak.

shutterstock_267155051

Kada beba dođe sve se menja, za to vam nije potreban kovid

Kada imate malu bebu o kojoj morate da brinete i pandemiju koja je pokorila svet, postavlja se pitanje „Da li uopšte izaći iz kuće?“

Oboje smo se složili da je ostanak u kući najbolje rešenje samo ako želimo detetu da uništimo imuni sistem zauvek.

Zato smo prvo krenuli u šetnje od pola sata, pa sat…  Sada smo u stanju da šetamo i više sati dnevno, ako nam to vreme dozvoli.
Zatim smo krenuli na izlete po okolini. Sednemo u auto, vozimo se pola sata-sat i stižemo na odredište. Sledeći korak je bio prespavati van kuće tj. pronaći idealan hotel, koji ispunjava sve uslove i „preživeti“ nekoliko dana u nepoznatom okruženju.

shutterstock_295137992

Bilo je izazovno, ponekad vrlo naporno. Bilo je tu mnogo dezinfekcionih sredstava, paničnih napada od gužve i izbegavanja poznatih i nepoznatih ljudi.

Posle par meseci doziranih izleta i putovanja razvili smo sistem po kojem bismo mogli da putujemo i na kraj sveta.

SAVETI ZA PUTOVANJE SA BEBOM U DOBA KOVIDA

  1. Pitajte pedijatra da li je pametno da putujete sa vašom bebom – vi najbolje poznajete svoju bebu (i sebe), ako je ona zdrava i vesela, nema potrebe da sedite u kući non stop.

  2. Kada planirate putovanje – isplanirajte dovoljno vremena na Suncu i svežem vazduhu.

  3. Raspitajte se koja su pravila na mestu koje želite da obiđete – da li su Vam potrebne maske (molim vas da jednokratne bacite posle JEDNE upotrebe), gde možete da budete bez njih… Bebi je potreban svež vazduh – nije poenta putovanja sa bebom da odete negde i sedite u sobi ceo dan – to možete i kod kuće.

  4. Ponesite dovoljno alkohola i dezinfekcionih sredstava, ali ne preterujte jer beba stvarno mora da razvije svoj imuni sistem – a to se ne dešava u sterilnim uslovima. Pustite bebu da malo istražuje.

  5. Obavite nabavku pre putovanja tamo gde se inače snabdevate – ukratko – napunite rezervoar i kupite sve što vam treba kako ne biste svaki čas trčali u prodavnicu (mi kupujemo online, što i vama preporučujem, jer kada ponavljate kupovinu, vrlo retko vam se može desiti da nešto zaboravite)

  6. Dezinfikujte češće brave, ključeve, novčanik, torbu, telefon i kolica tj. sve one stvari koje su vam često u rukama.

  7. Kada uđete unutra promenite garderobu (nošenu ubacite u neku kesu ili posebnu torbu, ne mešajte je sa čistom)

  8. Potrudite se da se opustite i da ne razmišljate o virusu. Budite odgovorni, a ne opterećeni.

Putovanja su tu da bi nas opustila i donela neka nova iskustva, bez obzira na trenutnu situaciju, ona bi trebala i dalje da nam donose radost- nikako stres. Stres i strah nestaju kada nekoliko puta ponovite nešto što vas plaši. Prvi put jeste malo zastrašujuće, ali ovi koraci vremenom postaju rutina o kojoj i ne razmišljate, a putovanje polako ponovo bude ono uzbuđenje kao i pre. Mi jedva čekamo našu novu avanturu sa Nađom, jer kada imate bebu shvatate da ona raste i otkriva svet bez obzira da li ste zatvoreni u kući ili ne. Pitanje je samo kakav svet vi želite da vaša beba otkrije 😉

Ana Marija i Saša

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar