REŠENA MISTERIJA? Naučnici veruju da su otkrili svrhu kipova sa Uskršnjeg ostrva

REŠENA MISTERIJA? Naučnici veruju da su otkrili svrhu kipova sa Uskršnjeg ostrva

Shutterstock


Uskršnje ostrvo u Polineziji čuveno je po misterioznim isklesanim figurama poznatim kao Moai, za koje su starosedelački Rapanui verovali da pomažu da hrana raste na zemlji. Nova analiza kamenoloma u kome je napravljeno više od 90 odsto monolita, sugeriše da su možda bili u pravu.

U petogodišnjem istraživanju dva Moai spomenika u centru Rano Rarukoa, stručnjaci UCLA su otkrili da je sam postupak rezbarenja, kamenolom pretvorio u poljoprivrednu oazu. Stvaranje stotina glava usitnilo je slojeve zemlje i napravilo podlogu bogatu hranljivim materijama. To je, zajedno s obilnom slatkom vodom, omogućilo da banana, taro i slatki krompir cvetaju na zemlji. Analiza hemikalija u tlu oko Moaija otkrila je da je tlo daleko plodnije nego bilo gde drugo na polinezijskom ostrvu.

Shutterstock

Shutterstock

Moai su napravljeni kod Rano Raruko pre nego što su premešteni drugde na ostrvo, osim nekolicine koji su u kamenolomu boravili u ceremonijalne svrhe. Dva Moaija koja su ostala u kamenolomu iskopana su u sklopu petogodišnjeg projekta istraživača UCLA Džo An Van Tilburg, direktorka projekta statue Uskršnjeg ostrva na Rapa Nui.

“Naše iskopavanje proširuje perspektivu Moaija i podstiče nas da shvatimo da ništa, koliko god očigledno bilo, nikada nije kako se čini. Naša nova analiza humanizira proizvodni proces Moai-a”, rekla je dr Van Tilburg.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar