Život
14.01.2020. 14:15
Tanjug

RIZICI U CELOM SVETU: Požari u Australiji postaće normalna pojava

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanski naučnici saopštili su danas da su požari u Australiji samo proba onoga što će svet doživeti sa porastom temperatura.

Profesor Ričard Bets iz Centra Met ofis Hedli, smatra da je to samo deo uslova života koje će svet doživeti sa porastom prosečne temperature za tri stepena, prenosi BBC.

U analizi uticaja klimatskih promena, naučnici su zaključili da rizici od požara postoje u celom svetu, kao i da postoji veza između klimatskih promena i povećane učestalosti požara.

"To je primetno u mnogim regionima, uključujući zapad SAD i Kanadu, južnu Evropu, Skandinaviju i Amazoniju. Zagrevanje uzrokovano ljudskim faktorom povećava rizik od požara i u drugim regionima, poput Sibira i Australije", rekao je Metju Džons sa Univerziteta u Istočnoj Angliji.

U studiji se navodi i da će uticaj brojnih faktora na klimatske promene da se pogoršava sve dok svet ne preduzme nšto kako bi stabilizovao klimu, kao i da je potrebno da se smanji emisija ugljen-dioksida.

"Ukoliko to ne učinimo imaćemo sve gori uticaj, prema kome će nam ovo što se sada dešava u Australiji biti normalno", navodi se u studiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
7°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve