Život
09.08.2023. 00:00
Beta

Uskoro u prodaji

Robot iz Niša prava vredica - kosi, ore, kopa, sadi, bere...

1
Izvor: BETAPHOTO / Biljana Ljubisavljevic

Robot "Agar" čiju su izradu stručnjaci firme "Koming" i profesori Mašinskog fakulteta u Nišu počeli pre godinu i po dana, predstavljen je na Gradskom polju gde je demonstrirao košenje trave.

"Agar" koji je nalik malom traktoru, a po rečima njegovih autora, biće u prodaji u Srbiji pre kraja ove godine.

U domaćinstvima koja ga budu nabavila, moći će da obavlja skoro sve poljoprivredne poslove, počev od oranja, preko sađenja, prskanja, navodnjavanja, sve do branja voća.

Predstavnik firme "Koming" Ivan Simonović istakao je da na domaćem tržištu postoje slične robotske platforme, ali je "Agar" drugačiji i može da se koristi na veoma strmim terenima.

1
Izvor: BETAPHOTO / Biljana Ljubisavljevic

"Svaki točak zasebno može da se pozicionira, tako da može da savlada bilo koje terene i bilo koje nagibe", izjavio je Simonović.

Po njegovim rečima, "Agar" može da menja priključke i radi bez prestanka 24 sata, a pri tom ljudi ne moraju stalno da upravljaju njime.

"Ovo je proizvod za manja i srednja gazdinstva, jer veće površine zahtevaju veće mašine. Biće po ceni pristupačan manjim i srednjim gazdinstvima. Roboti koji se sada prodaju u svetu su mnogo skuplji", istakao je Simonović.

Najjavio je da će u novembru "Agar" biti na Sajmu poljoprivrede u Hanoveru, a potom se očekuje i prodaja u inostranstvu.

Simonović je istakao da je univerzalna robotska platforma kompletno nastala u Nišu i rezultat je rada sedmoro zaposlenih u "Komingu", desetak zaposlenih na Mašinskom fakultetu i podrške Naučno-tehnološkog parka.

1
Izvor: BETAPHOTO / Biljana Ljubisavljevic

Direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu Milan Raneđelović je podsetio da je firma "Koming" uz podršku NTP-a dobila i finansijsku pomoć Fonda za inovacionu delatnost i sredstva programa "StarTech" koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Ranđelović je rekao da je za razvoj univerzalne robotske platforme "Koming" od Fonda za inovacionu delatnost dobio 300.000 evra, a posredstvom programa "StarTech" nešto manje od 100.000 evra.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija i veštačka inteligencija: Nismo na nivou globalnih lidera, ali...
internet

Aktuelno

20.07.2023. 02:20

Srbija i veštačka inteligencija: Nismo na nivou globalnih lidera, ali...

Srbija je napravila veliki korak u polju veštačke inteligencije, a "iako možda još nismo na nivou globalnih lidera poput SAD i Kine, ostvarujemo značajan napredak i pažljivo pratimo trendove i napretke u susednim zemljama", kaže naučni saradnik u Institutu za veštačku inteligenciju Srbije Slobodan Ilić.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve