Život
29.06.2019. 20:15
R.E.

RODNA RAVNOPRAVNOST: Otac na službenom porodiljskom...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Institucije Evropske unije početkom godine donele su direktivu koja nalaže najmanje deset dana obaveznog "porodiljskog" odusustva za očeve širom evropskog bloka. Cilj ovakve regulative je promocija rodne ravnopravnosti i ohrabrivanje muškarca da podele teret odgovornosti sa svojim partnerkama nakon porođaja.

Ova regulativa nije mnogo novine donela očevima u Francuskoj, gde je već punih sedamnaest godina na snazi zakon o odusustvo po osnovu očinstva i to od 11 uzastopnih dana u periodu od četiri meseca od rođenja bebe. Budući da to odustvo nije obavezno, ovu mogućnost očevi u Francuskoj nerado koriste zbog malih naknada tokom odsustva. To pravo u proseku iskoristi 80 odsto radnika koji rade za stalno, ali samo 48 odsto onih koji rade na određeno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Shutterstock

Nešto drugačija situacija je u Švedskoj gde očevi koriste svoje zakonsko pravo odustva više nego ikada ranije u istoriji te zemlje. Nedavno je Agencija za socijalno osiguranje Švedske saopštila da je u zemlji tokom prethodnih deset godina konstantno rastao broj muškaraca koji su koristili porodiljsko bolovanje, te da očevi koriste skoro 30 odsto odsustva koje je zakonom omogućeno.

Prema statističkim podacima, očevi koriste 27,6 odsto, a majke preostalih 72,4 odsto odsustva, dok su pre deset godina očevi koristili 20,9 odsto, a majke 79,1 odsto odsustva.

Švedski parovi dobijaju 480 dana porodiljskog po detetu, uz 80 odsto primanja. Inače, od roditelja u Švedskoj se očekuje da raspodele porodiljsko bolovanje u najvećoj mogućoj meri, dok svaki od roditelja mora da iskoristiti najmanje 90 dana tog bolovanja.

Švedska je bila prva država u svetu koja je zamenila porodiljsko bolovanje roditeljskim odsustvom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve