Život
20.09.2021. 19:24
Tanjug

"Obično žive zajedno"

Roj pčela usmrtio 63 afrička pingvina

Pčele
Izvor: Shutterstock

Roj pčela usmrtio je 63 afrička pingvina u blizini Kejptauna, saopštili su iz društva za zaštitu ptica u Južnoj Africi.

Južnoafrički pingvini, koji su zaštićena vrsta, pronađeni su na plaži Boulders i svi su imali više uboda, ali nikakve druge fizičke povrede, piše BBC.

Zvaničnici nacionalnih parkova rekli su za BBC da je ovo prvi takav napad pčela na plaži koju godišnje poseti do 60.000 ljudi.

"Obično pingvini i pčele žive u zajednici", rekla je doktorka Alison Kok, morski biolog iz južnoafričke agencije za nacionalne parkove (SAN Parks).

"Pčele ne napadaju osim ako nisu napadnute. Pretpostavljao da je gnezdo ili košnica na tom području bila uznemirena i da je roj pčela napustio gnezdo u agresivnom stanju", rekla je ona i dodala da su "pčele nažalost naišle na grupu pingvina".

Obdukcija tela pingvina je otkrila da su ptice ubadane u predelu oko očiju i po perajama, a na jednom pingvinu bilo je čak 27 uboda.

"To je zato što su to delovi koji nisu prekriveni perjem", rekla je za BBC doktorka Kata Ludinia iz južnoafričke fondacije za očuvanje obalnih ptica (Sančob).

Šanet Rutgers, čuvar pingvina u akvarijumu "Dva okeana" u Kejptaunu objasnila je da "pingvini imaju ružičaste znojne žlezde oko očiju i to područje je posebno tanko, slično ljudskim prstima".

Medonosne pčele umiru nakon uboda, pa je plaži Boulders pronađen veliki broj uginulih pčela.

Afrički pingvini odlikuju se niskim rastom i žive na obali i ostrvama Južne Afrike i Namibije.

Njihova populacija se brzo smanjuje, kažu u Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode.

Smatra se da su glavni uzroci smanjivanja populacije afričkih pingvina nestašica hrane uzrokovana komercijalnim ribolovom, kao i ono što se naziva "fluktuacijom životne sredine".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Četvoronožni kitovi?!
Kit

Otkriven fosil

15.09.2021. 15:05

Četvoronožni kitovi?!

Da, postojali su nekada, kažu naućnicni.
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
24.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve