RUŠENJE MITA: Da li je crna čokolada zaista zdravija od mlečne?

RUŠENJE MITA: Da li je crna čokolada zaista zdravija od mlečne?

Shutterstock


Iako se crna čokolada češće smatra zdravijom od mlečne čokolade, razlika između njih je neznatna, navode stručnjaci.

Primarni razlog za dobru reputaciju crne čokolade je taj što u svom sastavu ima više polifenola od mlečne čokolade. Ovi spojevi sekundarni su metaboliti u biljkama te imaju protuupalno delovanje na organizam, piše Jutarnji list.

Ipak da biste ih uneli, ne morate jesti crnu čokoladu, pišu stručnjaci u nemačkom magazinu posvećenom zdravlju, Neue Apotheken-Illustrierte. Održavanjem uravnotežene prehrane, s unosom voća i povrća, unećete dovoljno i polifenola.

Shutterstock

Shutterstock

I crna i mlečna čokolada pune su kalorija. U crnoj čokoladi nešto ih je manje, a sadrži i manje šećera, ali često ima više masnoće.

Tako da zapravo nema velike razlike između crne i mlečne čokolade što se tiče vašeg zdravlja. Povremeno, umereno konzumiranje čokolade je dobro, stručnjaci kažu, ali ne i ako je jedete previše i prečesto.

Povezane vesti – SASVIM JEDNOSTAVNI SAVETI: Kako održavati zdrav nivo holesterola

Kako se ne biste preterano uživali u konzumiranje čokolade, preporučuju da kod kuće ne držite velike zalihe čokolade – bolje je imati manje, posebno spakovane, iako to znači da ćete stvarati više plastičnog otpada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar