RUSKI NAUČNICI TVRDE: Polarni medvedi se sve češće okreću kanibalizmu

RUSKI NAUČNICI TVRDE: Polarni medvedi se sve češće okreću kanibalizmu

EPA-EFE/PHILIP DAVALI DENMARK OUT


Naučnici sa Ruske akademije nauka istakli su da je sve više izveštaja o medvedima koji napadaju druge medvede zbog hrane, objavio je The Moscow Times.

“Slučajevi kanibalizma među polarnim medvedima su već utvrđena činjenica, ali zabrinuti smo da su se takvi slučajevi retko pronalazili, a sada se beleže prilično često”, naveo je stručnjak za polarne medvede u moskovskom Institutu za probleme ekologije i evolucije Severtsov Ilia Mordvincev.

Mordvincev, koji je predstavio svoja otkrića u Sankt Peterburgu, porast kanibalizma pripisuje nedostatku drugih opcija za hranu.

Shutterstock

Shutterstock

“U nekim sezonama nema dovoljno hrane i veliki mužjaci napadaju ženke s mladuncima”, rekao je on.

Vađenje fosilnih goriva napada staništa polarnih medveda i tradicionalne izvore hrane na dva fronta. S jedne strane, klimatska kriza greje Rusiju 2,5 puta brže od ostatka sveta, navodi The Moscow Times.

Pročitajte još: Retka zmija ponovo viđena na Floridi

Obim morskog leda na ruskom Arktiku do kraja leta smanjen je za 40 procenata, rekao je kolega naučnik Vladimir Sokolov, a prenosi AFP. S druge strane, razvoj nafte i gasa na poluostrvu Iamal i Obskom zalivu direktno narušava stanište polarnih medveda, rekao je Mordvincev.

Njihova lovišta duž zaliva postala su kanal za isporuku prirodnog gasa, preneo je AFP. “Obski zaliv je uvek bio lovište za polarnog medveda. Sada je lomio led tokom cele godine”, rekao je Mordvincev.

Međutim, povećano ljudsko prisustvo u regionu takođe znači da se sukob sa prijavljenim kanibalizmom medveda može delimično pripisati činjenici da sada postoji više ljudi koji svedoče tome.

EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

EPA-EFE/DANIEL NOVOTNY

“Sada dobijamo informacije ne samo od naučnika, već i od sve većeg broja naftnih radnika i službenika ministarstva odbrane”, rekao je Mordvincev.

Studija objavljena ovog meseca otkrila je da polarni medvedi u Kanadi i Grenlandu gube na težini i imaju manje beba zbog smanjenog morskog leda. Ovaj gubitak staništa takođe gura medvede u ljudska sela. Ruske vlasti su 2019. morale proglasiti vanredno stanje kada je više od 50 polarnih medveda lutalo u naselje na ruskim ostrvima Novaia Zemlja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar