ŠARM, UMETNOST, MIR: Prelepi evropski gradovi koje turisti još uvek nisu otkrili

ŠARM, UMETNOST, MIR: Prelepi evropski gradovi koje turisti još uvek nisu otkrili

foto: Shutterstock


Ukoliko ste jedna od onih osoba koji pošto-poto žele da izbegnu gužve na popularnim letovalištima, želite da vidite nešto novo, istražite nova mesta, pa možda i popričate sa lokalcima ovo je lista pravljena za vas. Naime, CNN je napravio izbor manje poznatih, a prelepih evropskih gradova u kojima još uvek nema prevelikog broja turista…

Oranž, Francuska

Ako ste se zaputili u Francusku ne bi trebalo propustiti gradić Orange, koji se nalazi nedaleko od popularnog Avinjona. Posebna atrakcija ovog gradića je rimsko pozorište izgrađeno u prvom veku p.n.e. kao i muzje smešetn u vilu koja datira iz 17. veka.

Oranž, Francuska foto: Shutterstock

Oranž, Francuska foto: Shutterstock

Norič, Engleska

Izreka kaže da ovaj grad poseduje pab za svaki u godini i po jednu crkvu za svaku nedelju. Iako je možda ova izreka malo preterana, ono što je sigurno jeste da će vas srednjovekovna arhitektura ovog gradića ostaviti bez daha.

Norvic, Engleska foto: Shutterstock

Norvic, Engleska foto: Shutterstock

U svakom slučaju treba obići katedralu koja datira iz 1069. godine, kao i najstariji pab u Engleskoj – “The Adam and Eve pub” iz 1249. godine. Dovoljno za početak…

Danska, Belgija, Holandija…

U Danaskoj je izdvojen gradić Arhus, kao alternativa Kopenhagenu, koji ima lepe plaže i nadaleku poznatu dobru kuhinju, u Belgiji je na listi preporuka – Antverpen, čija je katedrala pod zaštitom UNESCO-a, dok u Holandiji predlažu Den Hag – mreža kanala, muzeji, plaža, blizu je i Ševeningen…

Arhus, Danska foto: Shutterstock

Arhus, Danska foto: Shutterstock

Bern, Švajcarska

Iako većina turista samo prođe kroz glavni grad Švajcarske na putu ka moru ili zimovanju u Cirihu ili Ženevi, Bern je svakako vredan ostanka nekoliko dana.

Treba posetiti reku gde se kupaju lokalci, popeti se na brdo odakle se pruža neverovatan pogled na ceo grad, a onda posetiti neke od najboljih muzeja gde je moguće uživati u delima, recimo, Pikasa…

Švedska i Norveška

Na severu Evrope u Švedskoj, CNN hvali grad Malmo i ističe da je tamo jedna od najboljih galerija savremene umetnosti u Europi (Moderna Museet Malmo). U Norveškoj ističu lepote Trondheima, koji je smešten na istoimenom fjordu, s gotičkom katedralom i manje od 200 hiljada stanovnika iako je u pitanju treći po veličini grad u Norveškoj.

Malom, Švedska foto: Shutterstock

Malom, Švedska foto: Shutterstock

Istočnija Evropa…

Vroclav na zapadu Poljske, koji je bio Evropski grad kulture 2016. godine, preporučuju kao jedan od manjih evropskih gradova koji obiluje umetničkim, arhitektonskim i istorijskim atrakcijama.

Vroclav, Poljska foto: Shutterstock

Vroclav, Poljska foto: Shutterstock

Za one koji se ne plaše nešto dužeg putovanja predložu Tbilisi, glavni grad Gruzije, dok u Jeremeniji izdvajaju – Erevan, s istorijom od 2.800 godina. Za one raspoložene za razgledanje velikih zgrada idealan izbor je glavni grad Belorusije – Minsk, uz napomenu da ima legendarnu barsku scenu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar