SEKS KAO FITNES: Najviše kalorija troši se stojeći, najmanje ležanjem na boku

SEKS KAO FITNES: Najviše kalorija troši se stojeći, najmanje ležanjem na boku

foto: Shutterstock


Seks tokom kojeg oba partnera stoje sagoreva najviše kalorija, dok, ako seksom želite postići formu, treba izbegavati takozvani spooning, odnosno ležanje na boku, savetuju fitnes stručnjaci portala 24/7 Fitness.

Kao vremensku mernu jedinicu, stručnjaci su odabrali pola sata seksa, tokom kojih, ukoliko oba partnera stoje, zajedno mogu sagoreti 343 kalorije, s tim da muškarac troši 198 kalorija, a žena 145. Ležanjem na boku troši se tek 56 kalorija, od kojih i muškarac i žena troše otprilike jednako.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Poza u kojoj muškarac leži, a žena je u poziciji sličnoj izvođenju čučnja, najbolja je za žene koje tom prilikom potroše i do 188 kalorija, dok muškarci svega 50.

Odmah nakon stojeće poze za muškarce je najzahtevnija takozvana “wheelbarrow” poza, slična “doggy” pozi, ali s tom razlikomn da su noge muškarca znatno raširenije od ženinih. Tada muškarac troši 167 kalorija, a žena 149, zbog čega se ova poza kotirala na visokom drugom mestu.

Poza u kojoj žena leži na leđima s nogama podignutim u vis, takozvana “legs akimbo”, muškarac troši 153, a žena 111 kalorija. Nešto bolja za pripadnike oba pola je poza “lotus”, u kojem partneri troše 287 kalorija – 148 on, a 139 ona.

seks

“Doggy”, misionarski položaj i “kaubojka” se nalaze u zlatnoj sredini liste. U “doggy” pozi muškarac troši 149, a žena 111 kalorija, u misionarskoj muškarac troši 148 kalorija, a žena 51, dok u “kaubojki” žena troši 137 kalorija, a muškarac svega 50. Ako u osnovnoj misionarskoj pozi želite učiniti nešto za svoje trbušnjake i mišiće zadnjice, stručnjaci preporučuju da malo podignete. U tome slučaju, žene mogu udvostručiti potrošnju kalorija.

orgazam seks

Stručnjaci ističu da seks ima odličan uticaj na otkucaje srca, da pojačava cirkulaciju i fleksibilnost tela, ali i rad hormona. Istovremeno, orgazam aktivira područje mozga koje je zaduženo za smanjenje osećaja boli, a taj efekat može trajati i do 24 sata, što opet pomaže i pri regularnom treningu i omogućava veću izdržljivost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar