Život
01.06.2016. 10:49
ekspres

SEKSIZAM ILI ODLIČNA IDEJA: Uvode parking mesta samo za žene!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Debata o seksizmu koja je planula među korisnicima interneta u Kini ne jenjava već nekoliko dana, a pokrenuo ju je neobičan potez - obeležavanje parkinga za žene

Sve je počelo kada je u jednom kineskom listu objavljen tekst o tome da su na odmaralištima kraj auto-puta nedaleko od grada Hangzhou obeležena posebna mesta za parkiranje namenjena isključivo ženama, piše portal Latimes.

Parking mesta za pripadnice lepšeg pola duplo su šira od standardnih, obeležena su roze bojom i sličicom žene. Od ukupno 370 mesta, osam je rezervisano za žene.

- Šira parking mesta su namenjena ženama koje nisu iskusni vozači. Mesta su dizajnirana specijalno za žene, ovo je human potez - objasnio je menadžer iz parking servisa Pan Tietong i dodao da je često imao priliku da vidi kako se žene muče da se parkiraju, a da ne pređu ivice obeleženog mesta, kao i da često traže da im pomogne neki muškarac.

Lokalna vlast je na društvenoj mreži Sina Weibo, kineskoj verziji Tvitera, optužena za seksizam i za jačanje stereotipa o tome kako su žene lošiji vozači od muškaraca.

- Ovde je seksizam skriven iza navodne brige o ženama. Kako se neko parkira zavisi od vozačke sposobnosti, a ne od toga kog je pola. To treba da se zove parking za početnike, a ne za žene - napisala je ljuta korisnica kineskog Tvitera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ima žena koje su podržale potez lokalne vlasti.

- Iako se bez problema parkiram, ovo će dobro doći mojoj prjateljici koja nije vešta kao ja - kaže 34-ogodišnja Lin Zuzi koja ima osmogodišnje vozačko iskustvo.

Aktivistkinje iz organizacija za prava žena u Kini su podeljenog mišljenja o parkingu za žene.

- Stereotip da su muškarci za volanom bolji od žena do sada niko nije dokazao - ukazuje Li Šipan, iz udruženja Women Awakening Network.

Ovo nije prvi put da se u Kini obeležava parkiralište za lepši pol. Šoping centar u gradu Dalian označio je šira mesta s napomenom "S poštovanjem, rezervisano samo za dame". Ovu odluku iz šoping mola su objasnili činjenicom da su njihovi posetioci većinom žene.

Inače, statistike pokazuju da su žene oprezniji vozači od muškaraca, a prema nekim istraživanjima, stopa smrtnosti u saobraćaju je tri puta veća za muškarce nego za žene.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve