Život
04.06.2019. 16:29
R.E./Nacionalna geografija/Foto:Shutterstock

Škola u kojoj se školarina plaća plastičnim otpadom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uobičajeno je da deca dolaze u školu noseći školske torbe pune knjiga i drugog školskog pribora, ali đaci jedne indijske škole, uz sve to, nose i đubre.

Naime, Indija ima veliki problem s plastičnim otpadom. Zvanične statistike navode da njeni građani svakodnevno proizvedu oko 26.000 tona đubreta. U Pamohiju, i severnoistočnoj državi Asam, meštani su odlučili da to đubre koriste za grejanje tokom oštrih zima u podnožju Himalaja, prenosi Nacionala geografija.

Kada su pre tri godine tu došli Parmita Sarma i Mazin Mukhtar i osnovali školu Akšar fondacija, došli su do inovativne ideje da roditelji dece plaćaju školarinu plastičnim otpadom.

Povezane vesti - FILIPINI: Maturanti ukoliko želite da diplomirate zasadite 10 stabala

Mukhtar, koji je pre dolaska u Indiju, radio na pomaganju ugroženim porodicama u SAD, zajedno sa suprugom Sarmom, diplomiranim sociologom, počeo je da razvija ovu ideju, piše WEF. Pomislili su da bi najbolje rešenje bilo da svako dete donese najmanje 25 stvari svake nedelje i da tako otplaćuju školovanje.

Iako je fondacija dobrotvorna organizacija, podržana donacijama, oni kažu da "naknade" za plastični otpad podstiču osećaj zajedništva i korisnosti.

Škola sada ima više od 100 učenika. Ne samo da pomaže u poboljšanju lokalnog okruženja, već je počela da transformiše živote lokalnih porodica dečjim radom.

Umesto da napuste školu u ranom uzrastu da bi radili u lokalnim kamenolomima za po 2,5 dolara na dan, starijim učenicima se plaća da podučavaju mlađu decu u školi. Kako napreduju u školi, tako se njihova plata povećava.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve