Život
04.04.2023. 08:05
R.E./Klima101

Švajcarska

Solarni paneli između železničkih šina? Moguće je!

Solarni paneli
Izvor: Shutterstock

Zamislite da putujete vozom, a ispod vas solarni paneli proizvode struju. Iako u kontekstu srpske železnice, ovo možda deluje kao naučna fantastika, u Švajcarskoj je ovakva transformacija železničkog saobraćaja na korak od ostvarenja.

Nakon što dobije odobrenje Federalnog ministarstva za transport, startap kompanija Sun Ways treba da započne instalaciju solarnih panela između šina u blizini stanice Buts na zapadu zemlje.

"Solarizacija" pruge pionirski je poduhvat u svetu, a kompanija je rešenje razvila u saradnji sa Politehničkom školom iz Lozane i Švajcarskom agencijom za inovacije.

Kako se navodi, fotonaponski sistem može da se sastavi u fabrici i da se dopremi do lokacije posebnim vozom koji će postavljati module, širine jedan metar, između šina. Proces nalikuje razvlačenju tepiha na pod. U slučaju održavanja pruge, fotonaponski sistem može se po potrebi mehanički odstraniti.

Železnička mreža u Švajcarskoj dugačka je oko 7 hiljada kilometara i, prema kompanijskim tvrdnjama, potencijal za proizvodnju električne energije je ogroman. Navodno bi pomoću solarnih panela između šina mogao da se generiše 1 TWh struje što je dovoljno da pokrije oko 2 odsto ukupne nacionalne potrošnje.

Ali kompanija nema nameru da stane na domaćem terenu i želi da se probije i na strana tržišta. Već su kontaktirali evropske i američke investitore u cilju industrijalizacije rešenja.

Evropa raspolaže prugom u dužini od 260 hiljada kilometara, dok na svetska železnička mreža premašuje 1,1 milion kilometara. Naravno, nema mnogo poente postavljati solarne panele u tunelima, ali Sun Ways veruje da oko 50 odsto pruga na svetu može biti opremljeno njihovim fotonaponskim sistemom, piše Klima 101

Međunarodna unija železnica izrazila je zabrinutost da bi u solarnim panelima mogle da nastanu mikro-pukotine što bi prouzrokovalo veći rizik od požara u zelenim područjima, kao i da bi odsjaj mogao da omete mašinovođe u toku upravljanja vozovima.

Međutim, kompanija tvrdi da su njihovi fotonaponski sistemi otporniji u odnosu na konvencionalne i da postoji mogućnost implementacije anti-reflektivne tehnologije.

Ugrađeni senzori omogućiće normalno funkcionisanje, a za uklanjanje prašine sa površine solarnih panela mogle bi da se koriste četke prikačene na kraj vozova.

Čak ni led i sneg ne bi omeli rad horizontalnog fotonaponskog sistema s obzirom na to da se radi na razvoju rešenja za topljenje ledenih naslaga.

Struja koju budu generisali solarni paneli odvodiće se do električne mreže i koristiti za snabdevanje domaćinstava zato što bi bilo komplikovanije da se njome napaja železnica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako do nove stolarije i solarnih panela o trošku države
prozor

Iskoristite priliku

19.08.2021. 12:00

Kako do nove stolarije i solarnih panela o trošku države

Javne pozive za zamenu stolarije, do danas je raspisalo 11 opština i gradova, a do kraja meseca to će učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti, izjavila je Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
1°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve