Život
26.12.2022. 18:45
Beta

Restauriran spomenik

Vratio se Vuk čist i lepši

Vuk Karadžić, spomenik
Izvor: Shutterstock

U prisustvu gradskih funkcionera, građana, kao i celog tima koji je radio na obnovi spomenika, bronzana skulptura Vuka Кaradžića vraćena je na postament u Bulevaru kralja Aleksandra, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

U saopštenju se navodi da su radovi na restauraciji spomenika Vuku Кaradžiću počeli 7. novembra ove godine, i da su izvedeni u Smederevu, u ateljeu Zorana Кuzmanovića.

"Skulptura, kao i livena slova su oprani spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri. Postament spomenika je takođe obnovljen. Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izradjene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čadji", navodi se u saopštenju.

Spomenik visok 7,25 metara otkriven je 7. novembra 1937. godine, povodom 150 godina od rođenja Vuka Кaradžića, a 1965. godine je proglašen za kulturno dobro.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve