Život
03.10.2023. 14:17
Beta

Zanimljivo

Srbija na Svetskom prvenstvu u oranju, a predstavljaće nas dama!

traktor
Izvor: Shutterstock

Na takmičenju najboljih orača sveta, koje će 13. i 14. oktobra biti održano u Letoniji, Srbiju će u revijalnom delu predstavljati Marija Seočanac iz Novog Sela kraj Vrnjačke Banje.

Seočanac, apsolventkinja na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu ima 23 godine i 15 godina "staža" traktoristkinje.

Prema njenim rečima, u šesnaestoj godini je odlučila da svoje veštine ispita na takmičenju orača "Prva brazda" u rodnom Novom Selu, kada je na iznenađenje mnogih osvojila prvu nagradu.

"Kako sam vremenom usavršavala tehniku oranja, tako su se i medalje nizale, i evo, sedam godina nakon mog prvog takmičenja, dobila sam priliku da promovišem i svoju zemlju u ovoj disciplini", rekla je Seočinac novinarima.

Na Svetskom prvenstvu u oranju u Letoniji, Seočinac će predstavljati Srbiju u revijalnom delu sa zadatkom da Srbiji obezbedi članstvo u Međunarodnoj oračkoj organizaciji.

"Nakon toga, Srbija stiče pravo učešća na Svetskom prvenstvu orača naredne godine, pa će biti neophodno organizovati i jedno domaće takmičenje sa strogim propozicijama koje će na godišnjem nivou donositi državnog šampiona u oranju", rekla je ona.

Marija je svoje revijalno učešće na tom takmičenju, koje će se održati u gradiću Kuldiga nedaleko od obala Baltičkog mora, obezbedila ostvarivši brojne pobede na domaćim takmičenjima od kojih je verovatno najznačajnija pobeda na "Srbobranskoj brazdi" 2021. godine, kada je trijumfovala u konkurenciji 50 takmičara među kojima je bila jedina devojka.

Od 2016. godine kada je ostvarila prvu pobedu na takmičenju "Prva brazda" do nadmetanja u Srbobranu 2021, Marija je osvojila ukupno šest zlatnih odličja, što je, po mišljenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bilo sasvim dovoljno da uskoro krene put Letonije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve