Život
02.11.2020. 14:29
R. E. / RTS

Srpski lekari prvi u svetu sproveli veliku studiju uticaja korone na sluh

w_56359987.jpg
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Tim lekara sa ORL klinike KC Niš ispitivao je uticaj koronavirusa na sluh, i pokazalo se da oboljevanje od Covid-19 može dovesti od blagog do srednjeg pada sluha na visokim frekvencijama. Ovo je u svetu prva sveobuhvatna studija uticaja kovida na sluh, kaže za RTS direktor ORL klinike Dušan Milisavljević.

Direktor ORL klinike Dušan Milisavljević rekao je za RTS da je tim stručnjaka bio u crvenoj zoni i ispitivao uticaj koronavirusa na sluh kod srednje teških i teških pacijenata.

"Našli smo blagi do srednji pad sluha kod visokih frekvencija. To znači da koronavirus može da napadne i slušni živac. Evidentirali smo pacijente, pozivamo ih da dalje proveravaju sluh i pozivamo ih da uđemo u durugu fazu, odnosno da nađemo adekvatnu terapiju", rekao je direktor ORL klinike.

EPA-EFE/FAROOQ KHAN EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Na osnovu ovih podataka, Milisavljević ukazuje da se kod pojedinih pacijenata sluh vraća kroz nekoliko nedelja, a kod nekih i nekoliko meseci.

Direktor ORL klinike navodi da se tokom lečenja pacijenata kojima je oštećen sluh koristi deksamestazon, kortiko preparat.

Milisavljević navodi da postoje dve teorije kako koronavirus napada i oštećuje slušni živac.

Povezane vesti - NOVO ISTRAŽIVANJE: Od korone mozak može da ostari 10 godina

Prva je, kaže, da se u krvi prave mirkotrombovi koji udaraju na unutrašnje uho i oštećuju vaskularizaciju slušnog živca.

Druga je, prema njegovim rečima, nedostatak kiseonika u hemoglobinu, što oštećuje slušni živac.

Milisavljević napominje da niko u svetu još nije sproveo ovoliku sveobuhvatnu studiju uticaja kovida-19 na sluh i dodaje da će rezultati studije biti poslati vodećem američkom časopisu koji se bavi ORL tematikom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
30.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve