Život
04.08.2021. 14:29
Tanjug

Povlačenje sladoleda

Šta je etilen oksid, koji se nalazi u sladoledima i koliko je opasan

sladoled
Izvor: Shutterstock

Etilen oksid je pesticid koji se koristi za zaštitu komponenata namirnica, pre svega od gljivica, i nije opasan ako se u organizam unese putem hrane u minimalnim količinama, objasnio je profesor Medicinskog fakulteta dr Goran Belojević.

Nakon što su pojedini sladoledi povučeni sa tržišta u Srbiji, jer je u njima pronađen etilen oksid, Belojević kaže da su minimalne količine pronađene u sladoledima u veoma niskim koncentracijama, te smatra da nema razloga za paniku i brigu i da su sladoledi povučeni iz preventivnih razloga.

"Za etilen oksid ne očekujem nikakve simptome, zato što su to zaista niske koncentracije. On je opasan ako se udiše. Unos preko hrane odlazi u jetru, našu detoksikacionu, prirodnu laboratoriju koja nas štiti i ne očekujem nikakve posledice, niti da se iko javi zbog bilo kakvih smetnji u vezi sa tim sladoledom", istakao je dr Belojević.

On je naveo da je etilen oksid posebno opasan u proizvodnji antifriza gde može da se pojavi u vazduhu, a kada se udahne može doći do nadražaja, kašlja, glavobolje, te poremećaja svesti.

Dr Belojević naglašava da su pesticidi prisutni u svakoj hrani, a pogotovo u vodovodskoj vodi i ukazuje na to da ne mogu da se izbegnu, jer su u pitanju minimalne količine koje je nemoguće potpuno ukloniti.

"Iz vode mogu da se uklone, ali bi ta voda bila skuplja nego benzin. Ali iz namirnica ne - rezidue su u voću, u povrću i gotovo svim namirnicama ih ima u tragovima", navodi dr Belojević.

Na pitanje da li se i u kojim slučajevima vrše provere i testiranja na prisustvo pesticida, dr Belojević kaže da se, u slučaju sladoleda koji je došao iz EU, zbog čega i postoji predubeđenje da je dobar, ne radi provera na pesticide, jer se smatra da je to već provereno.

"To se proverava kada postoje indikacije da se proveri, ukoliko dođe do trovanja ljudi i ako se žale. To su skupe analize, oprema je skupa, jer su mikrogramske količine i ne ispati se tražiti", zaključuje on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kranjska kobasica" se povlači sa tržišta
kobasica, hrana, meso

U Hrvatskoj

27.07.2021. 13:05

"Kranjska kobasica" se povlači sa tržišta

U Hrvatskoj se povlači s tržišta "Kranjska kobasica" u rinfuzi zbog neoznačenih alergena, glutena i mlečnog proteina u proizvodu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve