Život
25.07.2021. 20:10
Tanjug

Banje, svetionik...

Šta je sve dodato Unesko listi svetske baštine

svetionik
Izvor: Shutterstock

Lokaliteti iz Saudijske Arabije i Francuske, kao i grupa evropskih banja dodati su na listu svetske baštine Uneska.

Na listu je dodat francuski svetionik "Korduan", koji je star 400 godina i poznat kao "kralj svetionika", preneo je CRI.

On je poslednji takve vrste u Francuskoj i tek drugi posle španske "La Korune" koji je upisan na listu svetske baštine Uneska.

Izgrađen je na kraju 16. veka i stoji u Atlantskom okeanu u jugozapadnoj Francuskoj u izuzetno neprijateljskom okruženju, navode iz Uneskovog komiteta za svetsku baštinu, koji je svoju odluku objavio na godišnjem sastanku odbora održanom u Fudžouu u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fuđijen.

Šesti po redu lokalitet iz Saudijske Arabije dobio je priznanje od Uneska. Hima, koja se nalazi na jugozapadu te države, dom je jednog od najvećih kompleksa umetnosti od stena na svetu. Hima ima više od 34 odvojenih lokaliteta, uključujući natpise na stenama i bunare duž rute drevnih arapskih karavana. Lokacija obuhvata 557 kvadratnih kilometara.

Na listu svetske baštine Uneska upisana je i grupa vodećih evropskih banja zbog izuzetnog svedočanstva o evropskom banjskom fenomenu od 18. veka do 30-ih godina prošlog veka, naveo je Unesko u svom saopštenju.

Među banjama upisanim na Unesko listu su Baden bei Vien u Austriji, Spa u Belgiji, Karlove Vari, Frantiskovi Lazne i Marijanske Lazne u Češkoj, Viši u Francuskoj, Bad Ems, Baden-Baden i Bad Kisingen u Nemačkoj, Montekatini Terme u Italiji i banja Bet u Velikoj Britaniji.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
36°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve