Život
22.04.2022. 08:50
Beta

Običaji

Šta (ne) valja raditi na Veliki petak

bogorodica, ikona, crkva, slava
Izvor: Shutterstock

Veliki petak dva dana uoči Uskrsa obeležavaju hrišćani koji poštuju julijanski kalendar. To je dan kada je po verovanju, Isus Hristos umro, raspet na krstu na Golgoti.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

Prema predanju, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, Isus je rekao: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade".

Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da ukrasite uskršnja jaja na prirodan način
Uskršnja jaja, Uskrs

Ideje i saveti

18.04.2022. 14:10

Kako da ukrasite uskršnja jaja na prirodan način

Ukrašavanje jaja za Uskrs je lepa tradicija koja nas, makar na kratko, vrati u detinjstvo. Svake godine tragamo za novim idejama kako bismo ovaj veliki praznik učinili posebnim. Izdvojili smo za vas nekoliko predloga koji će vam se sigurno dopasti.
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve