Život
05.02.2021. 17:49
Promo

Stanovanje kao u bajci

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mesto iz bajke, stan iz snova - gotovo da nema osobe koja ne mašta o tome da živi baš u takvom prostoru. Reč je o kondominijumu, savremenom konceptu gradnje koji nudi udobnost i privatnost sopstvenog doma, kao i uživanje u zajedničkim sadržajima, ali isključivo i samo svojim stanarima.

To znači da oni nemaju samo "krov nad glavom", već su im na raspolaganju i parking mesta, park, igralište za decu, teretana na otvorenom, stalni video nadzor, obezbeđenje i profesionalno održavanje.

Šta je kondominijum?

Kondominijum, ili skraćeno kondo, naziv je za stambenu zgradu u kojoj su stanovi lično vlasništvo pojedinaca, dok se o zajedničkim prostorima stanari brinu preko predstavnika svog ulaza. Prvi moderan kondominijum u Sjedinjenim Američkim Državama sagrađen je 1960. godine i od tada ovaj tip nekretnina postaje sve popularniji.

U svetu su kondominijumi naročito rasprostranjeni u velikim gradovima i na popularnim turističkim destinacijama za odmor. U našoj zemlji kondominijumi su počeli da se grade mnogo kasnije, ali su odmah naišli na interesovanje potencijalnih kupaca stanova. Ovaj savremeni koncept stanovanja veoma je popularan jer nudi brojne pogodnosti koje su često nedostupne prosečnim vlasnicima nekretnina.

Šta nudi kondominijum?

Stanari u kondominujumu dele zajedničke površine - privatni park, podzemna parking mesta, teretanu na otvorenom, prostor za kućne ljubimce, igralište za decu i slične sadržaje. Najvažnije od svega je da ne moraju sami da brinu ni o čemu, što značajno olakšava njihov svakodnevni život. Za to su zaduženi profesionalci kojima vlasnici plaćaju usluge za koje su angažovani - održavanje dvorišta, čišćenje, popravke u zajedničkim zonama.

Svaki kondominijum ima svoja pravila, ali i obaveze stanara. Kupovina stana u kondominijumu uglavnom je dosta povoljnija od kupovine kuće, a pruža i mogućnost uživanja u određenim luksuznim sadržajima koje je znatno teže priuštiti ukoliko se živi u sopstvenoj kući.

Zašto je kondominijum bolji od kuće?

Kondominijumi su savršen izbor za sve one koji nemaju vremena da vode računa o održavanju. Stanari uživaju u svim pogodnostima, od zelenih površina i video nadzora, do toga da nezvanih gostiju nema. Svako ko želi da vas poseti mora unapred da se najavi.

Svi koji žele da uživaju u savršenom balansu između mira i privatnosti, sa jedne, i bogatog zajedničkog sadržaja za zabavu i opuštanje, sa druge strane, trebalo bi da se odluče za kupovinu kondominijuma.

Zajednička ulaganja sredstava svih stanara donosi pregršt prednosti i time se postiže bolji efekat uz manje investicije na zajedničkim površinama. Udruženja vlasnika angažuju firmu registrovanu za pružanje usluga upravljanja kondominijumom. Postoje i periodični investicioni radovi u cilju redovnog održavanja, a učešće troškova zavisi od veličine i položaja stana.

Ovakav stambeni sklop je jedan kontrolisani sistem isključivo namenjen stanarima, čime se ispunjava široka lepeza njihovih potreba.

Koja je uloga kondominijuma?

Beograd se može pohvaliti činjenicom da je kroz razvojnu istoriju upisivao određene forme preteče današnjem terminu kondominijuma, ali je u poslednjoj deceniji izgrađeno tek nekolicina savremenih kondominijuma. Primera radi, kada je reč o novim projektima ovog tipa Wellport se izdvaja zato što je jedini kondominjum na Novom Beogradu kojeg čini savremeni koncept stanovanja.

Uloga kondominijuma u generisanju grada je da postavi visoke standarde života u urbanoj sredini. Sa aspekta održivosti ovog sistema, on predstavlja kombinovani oblik individualne i zajedničke svojine nad stanom i ostalim pripadajućim spoljnim i unutrašnjim prostorima i zemljištem. To je uređen sistem u kome se odluke usvajaju većinskim glasom i svi vlasnici ih moraju poštovati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve