Život
24.03.2020. 17:12
R. E.

Stiglo nam je proleće, a sa njim i sneg

tan2020-3-24_95710204_1.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

"Da sam gledao film u kojem usred pandemije "zvekne" zemljotres, dao bih mu ocenu 3/10 na IMDB-u" - glasi Twitter objava koja ovih dana kruži internetom, a koja je nastala neposredno nakon što je snažan zemljotres pogodio glavni grad Hrvatske.

Šta biste rekli kada biste pandemiji i zemljotresu, dodali još i sneg koji pada krajem marta. Kakvu biste ocenu dali ovakvom filmu? Ukoliko nas pitate, verovatno bi ostao neocenjen i neodgledan do kraja. Međutim, ukoliko vam sve ovo zvuči suviše, čak i za scenario jednog naučnofantastičnog filma, pogledajte kroz svoje prozore.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bs

Iako je po kalendaru proleće stiglo još pre nekoliko dana, u Beogradu je noćas pao prvi sneg i to čini se prilično kasno. Napadao je dovoljno za po kojeg "prolećnog" sneška u zatvorenim parkovima, a ulice su pobelele tek toliko da ne iznenade putare.

Koliko god da sneg krajem marta predstavlja retkost, priroda nas sve češće iznenađuje ovom pojavom. Naime, pre dve godine sneg je takođe pao prilično kasno - sredinom meseca mara.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju, Slobodan Sovilj, metereolog RHMZ-a, je izjavio kako je visina snežnog pokrivača jutros u većini mesta u Srbiji bila 10 do 20 centimetara, ali je takođe naveo i da će sneg nastaviti da pada.

"Snežne padavine će nastaviti danas do kraja dana, tokom naredne noći i sutra u prvom delu dana. U celoj Srbiji imaćemo sneg s tim što se više padavina očekuje u istočnom delu zemlje i planinskim predelima", rekao je Sovilj za Tanjug.

Kada je reč o Beogradu, devet centimetara snega napadalo je u gradu, a na Košutnjaku 13 centimetara.

"Očekujemo da do sutrašnjeg dana napada još toliko snega, odnosno još nekih 10 do 20 centimetara na području Srbije generalno, ali i na području Beograda", dodao je Sovilj.

Beograđanima ovo jeste prvi sneg u ovoj godini, ali u njemu gotovo da neće imati ko da uživa. Zbog trenutne situacije u svetu, pa tako i u Srbiji, najbolje je slušati savete lekara i ostati kod kuće. Nije vreme za zimske čarolije, ali ne očajavajte, kako je krenulo biće snega još. Možda već u maju, što se, inače, poslednji put dogodilo 11. maja 1953. godine.

 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Sneg do petka 

Republički hidrometeorološki zavod objavio je danas upozorenje za područje Srbije na sneg i formiranje, odnosno povećanje, visine snežnog pokrivača.

Od ponedeljka do srede stvoriće se snežni pokrivač, u većini mesta od 10 do 15 cm, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Za danas je na snazi žuti meteo-alarm na području cele Srbije, dok je za sutra za istočnu Srbiju i Pomoravlje uključen narandžasti meteo-alarm.

U petak će biti osetno toplije, uz postepeni prestanak padavina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
17.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve