Život
22.04.2018. 13:55
Danijela Lazović, Foto: Printscreen Youtube

STOPAMA VIA FERATE: Neobična tehnika planinarenja stigla i u Srbiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ukoliko ste ljubitelji prirode, zakoračite u jedno divno i unikatno, ali istovremeno i nedovoljno istraženo mesto u Srbiji, koje može postati vaša omiljena vikend destinacija, idite stopama Via Ferate.

Oprobajte se u slobodnom planinarskom penjanju na steni, koje se naziva Via Ferata. To je put kroz nepristupačan teren koji postaje „prohodan"; postavljanjem metalnih prečki i gazišta, dodatno osiguran sa čeličnom sajlom.

Ferata se nalazi na stenama Berima na planini Mokra Gora, a sačinjena je od staza po stenama koje su uređene gvozdenim pomagalima i sigurnosnim sajlama, za siguran prelazak naizgled prepreka u planinama. Sastoje se najčešće od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stenu, čelične sajle za osiguranje koja se pruža duž puta, merdevina i mostova.

Italijanski izraz nastao je još tokom Prvog svetskog rata za potrebe austrijske i italijanske vojske u Dolomitima, uz čiju pomoć su uspeli da se kriju, čuvaju puške ili da prelaze za mali vremenski rok planinu. Putem via ferrate se može kretati vertikalno i horizontalno prateći nepravilnosti terena.

Postoji nekoliko međunarodno priznatih skala za ocenu težine i prema svakoj od njih, via ferrata Berim spada u red srednje teških.

Cela uzbudljiva priča kreće od logističkog kampa, gde se zadužuje oprema i uz kratku obuku radi lakšeg snalaženja krećete na avanturističko putovanje, a posle je sve istorija.

"Čelični put" kako se još naziva, namenjen je svima onima koji žele da se penju po stenama, a nemaju alpinističko iskustvo. To je zapravo i prvi korak ka alpinizmu, jer osećaj je sličan, na steni ste, noge su vam na merdevinama, ali ste osigurani za čeličnu sajlu koja obično prati via ferratu i, najbitnije od svega, prethodno iskustvo vam nije potrebno.

Postoji svega nekoliko organizacija koje organizuju via feratu u našoj zemlji, a najmlađa među njima je avanturističko udruženje Gorske oči. Sastavljena od mladih, ambicioznih i velikih zaljubljenika u prirodu, ova entuzijastična grupa studenata pružiće vam možda najbolju adrenalinsku injekciju.

Šta su Gorske oči travel?

Mlado udruženje Gorske Oči, osnovano od strane ambicioznih i uspešnih mladih osoba, koje prirodu vide kao svoj dom i svako planinarenje kao svoj beg i utočište od svakodnevice. U želji da i drugi osete prave čari prirode, kao i da održe zdrav stil života, raznovrsnim planinarskim turama, , kao što je 4 u 1 - Via Ferata, planinarenje, kampovanje i žurka, čine da vam boravak u prirodi ne bude monoton nego detaljno isplaniran i ispunjen akcijama. Svojim dugogodišnjim iskustvom, udruženje želi da omogući ljubiteljima da iskuse čari planinarenja i prošire pozitivnu energiju, koja je glavni element ekspedicija u prirodnim lepotama Srbije.

Ako vas privlače razna kampovanja, putovanja, raftinzi, planinarenja, streljaštvo , dobro druženje i žurke, pođite sa Gorskim očima u najrazličitije avanture, pristupačne svima. Pođite sa punim srcem, a ne novčanikom. Družite se sa mladima, starima i decom, učite jedni od drugih i gledajte svet kroz Gorske Oči.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve