STRUČNJACI: Vakcina protiv dečije paralize možda štiti od koronavirusa

STRUČNJACI: Vakcina protiv dečije paralize možda štiti od koronavirusa

Shutterstock


Prema vrhunskim američkim naučnicima, postojeća vakcina protiv dečije paralize mogla bi da osigura privremenu zaštitu od zaraze koronavirusom.

Postoji niz dokaza o tome da trenutna vakcina za dečiju paralizu štiti decu od širokog spektra infekcija i ima smisla testirati ga protiv novog soja koronavirusa, napisali su nedavno naučnici u časopisu Science, prenosi Index. hr.

“Ovo oralno cepivo je sigurno, jeftino, lako se primjenjuje i svima je dostupno”, tvrdi tim naučnika među kojima su stručnjak koji je otkrio HIV i stručnjak za vakcinu iz američke Agencije za hranu i lekove (FDA).

Shutterstock

Shutterstock

Oslabljena verzija virusa

Oralna vakcina protiv dečije paralize koristi oslabljenu verziju virusa koji uzrokuje tu bolest i koji ostvaruje snažnu i dugotrajnu imunološku reakciju, istakli su stručnjaci za vakcine.

Lekar Konstantin Chumakov iz FDA i Robert Gallo s Instituta za virologiju na Univerzitetz Maryland kao i njihove kolege smatraju da bi imalo smisla testirati delotvornost vakcine kako bi se videlo da li pomaže protiv koronavirusa, piše CNN.

“Rizik od komplikacija nakon uzimanja OPV-a (oralnog cepiva protiv dečije paralize) izuzetno je nizak. Može uzrokovati nuspojave slične dečijoj paralizi, ali samo kod otprilike jedne od 3 miliona primijenjenih doza, i to uglavnom kod dece sa slabijim imunitetom”, dodali su.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar