Život
08.01.2021. 14:11
Tanjug

Najnovija studija kompanije

Studija pokazala da je vakcina efikasna protiv novog soja Covid-19

w_56590048.jpg

Najnovija studija kompanije Fajzer pokazala je da vakcina protiv koronavirusa koju su proizveli Fajzer i kompanija Bionteka deluje i na

Najnovija studija kompanije Fajzer pokazala je da vakcina protiv koronavirusa koju su proizveli Fajzer i kompanija Bionteka deluje i na glavne mutacije u visoko prenosivom novom soju virusa otkrivenom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Pokazalo se da je vakcina efikasna u neutralisanju virusa sa takozvanom N501Y mutacijom, prenosi Rojters.

Povezane vesti - GUTEREŠ: Svet mora da obezbedi da vakcine budu dostupne svima

Studiji koju su izradili kompanija Fajzer i naučnici sa Univerziteta medicinske filijale u Teksasu urađena je na osnovu ljudi koji su vakcinisani, ali je ograničena jer ne uzima u obzir sve vrste mutacija pronađenim u novom soju virusa.

[caption id="attachment_275675" align="alignnone" width="624"]  EPA-EFE/ALEKSANDAR PLAVEVSKI EPA-EFE/ALEKSANDAR PLAVEVSKI[/caption]

Jedan od autora studije Fil Dormicer rekao je da je vakcina efikasna protiv 16 vrsta mutacija.

"To je dobra vest. To ne znači da je efikasna i pšrotiv 17 mutacije", rekao je Dormicer i dodao da zabrinjava još jedna mutacija nazvana E484K, pronađena u Južnoj Africi.

Povezane vesti - MODERNA: Naša vakcina će štititi dve godine od kovida

Kako se navodi, u planu je da se izvrši slično testiranje kako bi se videlo da li je vakcina efikasna protiv mutacija otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i da bi narednih nedelja trebalo da se prikupi više podataka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve