SUMATRANSKI NOSOROG IZUMRO U MALEZIJI: Ostalo ih manje od 100 na svetu

SUMATRANSKI NOSOROG IZUMRO U MALEZIJI: Ostalo ih manje od 100 na svetu

Shutterstock


Nakon što je u subotu uginula poslednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu, može se utvrditi kako je ova vrsta u potpunosti izumrla u Maleziji, javlja BBC.

Naime, ženka ovog nosoroga Iman stara 25 godina umrla je nakon što je bolovala od raka. Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga imena Tam preminuo je u maju ove godine.

“Umrla je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok”, rekla je Sabah State, ministarka turizma, kulture i ekologije, te dodala kako je ovoj ženki nosoroga pružana najbolja njega i pažnja nakon što je uhvaćena u martu 2014. godine.

Povezane vesti – NIJE BILJKA, A NI ŽIVOTINJA: Mrlja – nema mozak, ali može da uči

Procenjuje se da je na svetu ostalo manje od 100 sumatranskih nosoroga.

Inače, u prošlosti su sumatranski nosorozi živeli u celoj Aziji. Sada su, međutim, gotovo nestali pa se veruje da ih je na svetu ostalo manje od 100, a neke pesimističnije procene navode broj od 30, tako da je ova vrsta sada kritično ugrožena. Oni žive na ostrvima Sumatre i Indonezije.

Glavni razlozi izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i gubitak prirodnog staništa. Na svetu sada postoji pet vrsta nosoroga, od kojih su dve u Africi te tri u Aziji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar