Život
11.05.2021. 10:50
Tanjug

Priroda se obnavlja

Šume veličine čitave Francuske ponovo izrasle

Šumske oblasti veličine Francuske prirodno su se obnovila širom sveta u poslednjih 20 godina, pokazalo je najnovije istraživanje.

Regeneracija šuma podrazumeva obnavljanje prirodne šume kroz malu ili nikakvu intervenciju, a kako prenosi BBC radi se o često jeftinijim, bogatijim ugljenikom šumama koje su bolje za biodiverzitet od onih koje su aktivno zasađene.

Grupe za konverzaciju ističu da obnovljene šume imaju potencijal da upiju ekvivalent od 5,9 gigatona ugljen-dioksida što je više od godišnje emisije u SAD.

Boldvin-Kantelo iz Svetske fondacije za prirodu (WWF) ističe da su Velikoj Britaniji potrebni jaki domaći zakoni kako bi se realizovao potencijal šuma kao klimatskog rešenja.

U studiji se navodi i da Atlantska šuma u Brazilu daje razlog za nadu, s obzirom da je od 2000. godine ta oblast porasla na približno veličinu Holandije.

U borskim šumama severne Mongolije, u poslednjih 20 godina regenerisano je 1,2 miliona hektara šume, dok druge vruće tačke regeneracije uključuju centralnu Afriku i borske šume Kanade.

Šume
Izvor: Shutterstock

Studija navodi da uprkos "ohrabrujućim znacima" sa šumama duž brazilske atlantske obale, deforestacija je takva da je potrebno da se šumovito područje više nego udvostruči da bi se dostigao minimalni prag za konzervaciju.

Po rečima BBC-ja, projekat je zajedničko preduzeće WWF, BirdLife International i WCS, koji pozivaju druge eksperte da pomognu u validaciji i doradi njihove mape, koju smatraju "istraživačkim naporima".

Jedan od najjednostavnijih načina za uklanjanje ugljen-dioksida iz vazduha je sadnja drveća. Ali naučnici kažu da pravo drveće mora biti posađeno na pravom mestu ako žele da budu efikasni u smanjenju emisije ugljenika.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve