SVET BEZ NJIH NE BI BIO ISTI: Hod po oblacima nema cenu

SVET BEZ NJIH NE BI BIO ISTI: Hod po oblacima nema cenu


“Ne znam ko je izmislio visoke potpetice, ali sve žene mu puno duguju” izjavila je Merlin Monro objašnjavajući zašto je teško izgledati privlačno bez tih desetak santimetara.Ali, ako mislite da su neke od njenih štikli najskuplje na aukcijama, varate se. Crvene štikle iz filma “Čarobnjak iz Oza” koje je nosila Džudi Garland najskuplji su par cipelica na svetu.

Iako je Holivud nezamisliv bez potpetica, ona se uAmerici pojavila tek u 19.veku. Dotle je ženama bilo zabranjeno nošenje visokih potpetica.Čak su bile dovoljan razlog da ženu proglase vešticom.
Ustvari, štikla osvaja ženske cipelarnike i svet od 1947.godine, a pedesetih godina nastala je najpoznatija štikla na svijetu, koju je dizajnirao Christian Dior u saradnji sa dizajnerom cipela Rogerom Vivierom, neprevazidena Stiletto cipela, koja u prevodu znaci “mali bodež.”.

Šesdesete i sedamdeset bile su u znaku, ravnih ili cipelica sa niskom petom.Čak su pristalice Hipi pokret isključivo nosile “platforme”, koje su bile modni znak i muškaraca i žena.Iako su mnogi zaprepašteni muškim cipelama sa štiklama, upravo su muškarci bili ti koji su prvi nosili štikle.

Nosili su ih Egipćani 3.500 godina pre nove ere, bile su izrađene od kože i ozbilljno olakšavale život tadašnjim zemljoradnicima.Posle Egipćana, nosili su muškarci u Starom Rimu i Grčkoj, ali samo ako su bili glumci.
Najnezahvalniju ulogu štikle su imale u 15. vijeku u Turskoj.Bile su obavezne u haremu, a žene su hodale na platformama visokim 20 santimetara da ne bi mogle da pobegnu čuvarima. Ustvari, u njima su veoma teško i sporo hodale, pa o trčanju nije bilo ni govora.Negde u to vreme potpeticom se ozbiljno pozabavio i Leonardo da Vinči koji je konstruisao štiklu za jahače.Svakodnevno jahanje i jeste pravi razlog zašto su muškarci nosili štikle jer je visoka peta obezbeđivala stabilnost noge u uzengijama.Evropska aristrokratija ih je prihvatila kao statusni simbol.

I tako sve do kraljice Francuske Katarine Mediči koja je na svom venčanju s vojvodom od Orleansa 1533. godine bila prva žena koja je obula cipele s potpeticom od pet santimetara.Istoričari kažu da ta odluka nema veze sa modom, već sa činjenicom da je bila visoka svega 150 santimetara i da su joj potpetice davala osećaj sigurnosti i nadmoći.Verovatno su u pravu jer taj osećaj vekovima prati sve žene, bez obzira na njihovu fizičku konstituciju. Hod po oblacima ostao je neprevaziđeni adut u osvajanju pažnje i naklonosti, ni moda mu ništa ne može.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar