Život
17.02.2022. 08:05
R. E.

Čuda modernog doba

"Svet sutrašnjice" koji je videlo 44 miliona ljudi (VIDEO)

Stara televizija
Izvor: Shutterstock

Na vrhuncu Velike depresije, ekonomskog kraha koji je 1929. godine počeo u Americi, rodila se ideja za slogan Svetske izložbe - "Svet sutrašnjice".

Ova manifestacija u obliku sajma se održava od sredine 19. veka, pa sve do danas. Osnovna ideja ovih izložbi je da sve zemlje dobiju priliku da prikažu ostatku sveta svoj pogled na neku zadatu temu.

Svetska izložba u Njujorku, koja se održala 1939. i 1940. godine, poznata je kao prva koja je imala opštu temu budućnosti. Posetiocima je pružen uvid u razvoj tehnologije i njen uticaj na svakodnevni život u decenijama koje će uslediti.

Ova tema je bila više nego inspirativna, pa su tako prikazani mnogi "egzotični" proizvodi - najlon čarape, fotografija u boji, televizor, klima uređaj...

Ah ta televizija

Vreme čarobne kutije

Televizor

Vreme čarobne kutije

31.05.2021. 22:05

Ah ta televizija

Ovako je izgledala tadašnja prezentacija "čuda televizije":

Iako je tokom održavanja izložbe izbio Drugi svetski rat, imala je izuzetan uticaj na popularnu kulturu, pre svega u Sjedinjenim američkim državama, gde je inspirisala sveopšti duh optimizma i vere u napredak nauke, koji će se održati do kraja 1960-ih.

Danas se smatra drugom najvećom Svetskom izložbom u istoriji Amerike, a posetilo ju je 44 miliona ljudi.

Nakon što je Albert Ajnštajn na otvaranju održao govor u kojem je spominjao kosmičke zrake, svetla su ceremonijalo upaljena i sajam je mogao da počne.

Javna rasveta je bila vrlo ograničena u to vreme i svodila se na osvetljavanje ulica, pa su svetla na izložbi, pogotovo noću, posetici opisivali kao "magično iskustvo". Ovo je bila prva demonstracija nekoliko inovativnih tehnika osvetljenja, koje će postati uobičajene u nastupajućim decenijama.

Jedan od prvih eksponata koji su privukli veliku pažnju bila je "Vestinghaus vremenska kapsula", velika metalna cev koje se neće otvoriti sledećih pet milienijuma (sve do 6939.godine), u koju su stavljeni zapisi Alberta Ajnštajna i Tomasa Mana, nekoliko brojeva magazina "Life", Miki Maus sat, "Džilet" brijač, seme pšenice, kukuruza, duvana, pamuka i još mnogo toga.

Pogledajte prilog iz 1939. godine koji prikazuje neke od najvažnijih eksponata na izložbi:

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate: Gledamo TV već skoro 100 godina (ANKETA)
Tv serija, film, televizija

Počeci televizije

26.01.2022. 03:05

Da li znate: Gledamo TV već skoro 100 godina (ANKETA)

Džon Logi Berd, škotski inženjer, je pre 96 godina - 26. januara 1926, na tavanu u Londonu okupio čak 50 naučnika kojima je pokazao svoj novi izum – televizor. Od tada, ova tehnologija se razvijala velikom brzinom i ubrzo postala kraljica medijskog sveta.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
22°C
09.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve