Tek 0,2 odsto dece zaraženo koroanvirusom ima ozbiljnije komplikacije

Tek 0,2 odsto dece zaraženo koroanvirusom ima ozbiljnije komplikacije

EPA-EFE/SOHAIL SHAHZAD


U svetu je do sada koronavirusom zaraženo više od 55 miliona ljudi, a iako su se simptomi i posledice ovog virusa tokom proteklih meseci menjale, činjenica da kovid 19 u mnogo manjoj meri napada decu, ostala je nepromenjena, ukazuju iz UNCEF-a.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti svega 0,2 odsto zaražene dece imalo je veće komplikacije, kao što su akutna respiratorna oboljenja i septički šok, dok velika većina dece ima blage simptome i potpuno se oporavlja.

Povezane vesti – ISTRAŽIVANJE: Deca imaju za 44 odsto manje šansi da se zaraze SARS-CoV-2

Razlozi ovako blage kliničke slike kod dece još su predmet istraživanja, ali neke od teorija su da dečiji imuni sistem nije u potpunosti funkcionalan, te da zato oni imaju snažniji odgovor na patogene.

EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

Takođe, deca se vrlo često prehlađuju, pa su verovatno zbog toga uspela da izgrade potencijalni imunitet na koronavirus.

U UNICEF-u istitču da i uslovima pandemije nastavljaju da brine o zdravlju i pravima dece širom sveta, a i ove godine je, iako u izmenjenim uslovima, obeležen i Svetski dan deteta.

Tim povodom u Galeriji Beograd u petak je održana radionica za najmlađe, čiji je cilj bio da privuče mališane, kako bi se družili i pravili čestitke za njihove drugare.

Predstavnica kluba prijatelja Unicefa Miliica Vukailović istakla je za Tanjug da sva deca imaju jednaka prava i da su ona neprikosnovena, te pozvala sve da ih poštuju.

Povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, u petak je organizovana i onlajn konferencija “Mladi ljudi nakon 2020”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar