Život
07.05.2020. 15:56
Tanjug

THE GUARDIAN: Za odgovor organizma na koronu ključni su geni

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Većina naučnika uverena je da geni igraju ključnu ulogu u stvaranju odgovora u ljudskom organizmu na infekciju korona virusom, piše londonski the Guardian.

Genetski sklop svakog čoveka različito utiče na receptore preko kojih se koronavirus vezuje za molekule naših ćelija.

U studiji koju je vodio profesor Tim Spektor sa londonskog Kraljevskog koledža, navodi se da na simptome kod obolelih od kovida-19, po svemu sudeći, do 50 odsto utiču geni.

Pored gena, na simptome utiču i opšte zdravstveno stanje zaražene osobe, otpornost na infekciju koronavirusom i opšti imuno odgovor u trenutku infekcije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Profesor Spektor upozorava da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatilo koji su geni najvažniji i na koji način reaguju na infekciju korona virusom.

Na značaj gena ukazala je smrt od koronavirusa dve sestre bliznakinje koje su prošlog meseca preminule u bolnici u Soutemptonu.

Dve sestre bliznakinje, živele su zajedno i obe su bile u lošem zdravstvenom stanju pre infekcije, istovremeno su obolele od kovida-19 i nedugo potom obe preminule od infekcije.

"Ove i druge smrti blizanaca od kovida-19 s jedne strane upućuju na zaključak da odgovor leži u genima, ali s druge strane moramo biti oprezni jer blizanci nisu lošijeg zdravstvenog stanja od običnih ljudi, ne umiru često u gotovo istom trenutku. Ali kada se desi, mediji to pretvore u senzacionalnu vest i time proizvedu distoriziju u javnoj percepciji", upozorio je profesor Markus Manafo sa Univerziteta u Bristolu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve