TITOVO OMILJENO JELO: Zagorski štrukli (Originalni recept)

TITOVO OMILJENO JELO: Zagorski štrukli (Originalni recept)

Privatna arhiva


Ako pitate Zagorce,  ubedljivo najbolja slana i slatka poslastica su zagorski štrukli. S tim bi se složio i Josip Broz Tito, kome su štrukle bile omiljeno jelo.

PRIPREMA: 

Izmiješa se pola glatkog i pola oštrog brašna, doda se mlake vode u koju se stavi malo octa, sol, jedno jaje, 2 žlice ulja i dobro se mijesi na dasci.
Mijesi se tako dugo dok se tijesto ne počne odvajati od daske.
Izmiješano tijesto se podijeli u mlinčeke (juftice), prekrije čistom krpom i pusti da stoji oko 1 sat. Zatim se tijesto razvlači na stolu, stolnjaku ili plahti.
Započinje se razvlačiti mlinčenjakom (oklagija), potom se tijesto lagano polije uljem da se ne hvata za ruke i dalje se rukama razvlači.
Najčešće se razvlači preko širine stola, a deblji rubovi uz kraj razvučenog tijesta rukom se odlome.
Tijesto se puni uz jedan rub, poškropi otopljenim maslacem, margarinom ili uljem (da se tijesto ne primi nego lista), tijestom se nadjev preklopi i potom se stolnjakom tijesto suče, rola do kraja.
Postavlja se u namašćeni lim za pečenje i prijenosno se reže tanjurom na željenu veličinu.
Ako se ne reže prijenosno, pečeni štrukli se režu nožem.
Za sirne štrukle potreban je jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se izmiješa vilicom ili rukom i fila se tijesto. Štrukli se slože u lim za pečenje i preliju otopljenim putrom, margarinom, uljem i vrhnjem.

 

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Štrukli mogu da se pripremaju i kao slatki i kao slani, a poslužuju se kao predjelo, dezert ili glavno jelo. U zavisnosti od područja u kojem se pripremaju, ovo jelo ima različite sastojke, ali se gotovo svako od njih sastoji od vučenog testa koje se puni kravljim sirom, kiselom pavlakom i jajima.