Život
27.06.2023. 08:05
R. E.

Vlasnik doživotne karte

Rekorder u putovanju avionom: Preleteo je već 20 puta do Meseca

1
Izvor: Shutterstock

Amerikanac Tom Stuker je najviše od svih putnika na svetu leteo avionom. Do sada je prešao 37 miliona kilometara ili ako bismo voleli to da opišemo "platično" - prešao je razdaljinu kao 20 puta od Zemlje do Meseca.

Stuker (69) koji živi u Nju Džersiju, odlučio je 1990. godine da kupi "zlatnu kartu", odnosno doživotnu kartu za letenje Junajted Erlajnsom. Izdvojio je 290.000 dolara za to i tvrdi da mu je to bila "najbolja investicija u životu".

Kaže da je oduvek voleo da leti avionom, ali da je pasionirani ljubitelj letenja postao 1984. godine, kada je posetio Australiju. Zaljubio se u tu zemlju, nakon čega je tražio način da se češće vraća u nju.

Šest godina kasnije pronašao je rešenje i u proteklih 33 godine, uz Australiju, u kojoj je bio više od 300 puta, obišao je još 100 država.

"Ne putujem zbog posla ili odmora, putujem jer volim putovanja", poručio je u intervjuu za Vašington Post Stuker. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Stuker (@ua1flyer)

Otkrio je da jednom prilikom proveo u avionu 12 dana u nizu, odnosno kako se izrazio "12 dana spavanja van kreveta", kada je u kontinuitetu leteo od Njuarka do San Franciska, pa potom u Bankok, Dubaiji i nazad.

"Ako provedem duže od sedam dana na zemlji, odmah razmišljam kako ću da se vratim u vazduh. Bezbednije se osećam u avionu nego van njega", rekao je nekadašnji prodavac automobila.

Stuker priznaje da uživa u letenju možda čak i više nego pre kupovine zlatne karte. A kako i ne bi kada mu je ta investicija otvorila jedna sasvim nova vrata - vrata luksuza. 

Za to su zaslužne bonus milje koje osvajanja letenjem. Prva je mušterija Junajted Erlajnsa koja je 2019. godine prešla 16 miliona kilometara, zbog čega je dobio posebne povlastice i usluge od kompanije.

"Stuker živi kao sultan od Junajtedovih bonus milja – koristi raskošne hotelske apartmane širom sveta, višednevna duga krstarenja, a uživa i u gurmanskim obrocima od Perta do Pariza", naveo je Vašington Post.

Iskoristio je i neke milje da pomogne bratu da preuredi kuću, a jednom je unovčio 50.000 dolara vrednih "Volmart" vaučera. 

Kaže da je svoju suprugu vodio na čak 120 medenih meseca. 

Tokom čestih putovanja susretao je i poznate ličnosti, pa je tako sedeo pored Dženet Džekson, Stivena Tajlera, glumca Bila Mareja, koji je njegovom bratu poslao i specijalnu govornu poruku, jer je njegov veliki obožavalac.

Ipak, nije sve uvek bilo bajno u vazduhu. Kaže da je tokom prethodnih godina svedočio smrti četiri putnika.

"Sve smrti su došle kao posledica srčanih udara. Poslednji preminuli je sedeo baš pored mene na letu od Čikaga do Tokija. Osoblje mu je samo stavilo pojas, pokrilo ga ćebetom i ostavilo ga do sletenja", ispričao je Stuker.

On je putnicima dao i jedan savet - rekao je da je ručni prtljag jedino što im je potrebno tokom leta i da ne treba da troše vreme i energiju na pakovanje, nošenje i predaju kofera.

"Svuda gde putujete postoje perionice veša, a i prodavnice garderobe", naveo je Stuker.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uhapšen jer se samozadvoljavao u avionu
avion, stjuardesa

Skoplje

01.09.2022. 12:10

Uhapšen jer se samozadvoljavao u avionu

Na Međunarodnom aerodromu "Skoplje" uhapšen je 31-godišnjak koji se javno samozadovoljavao u avionu koji je doleteo iz Londona, saopštila je polcija.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
31°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve