Život
06.04.2018. 13:26
R.E/Mihailo Paunović

TRADICIJA FARBANJA USKRŠNJIH JAJA

tan2016-4-28_142318735_0.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC

Postoji Crkveno predanje, po kome su se stanovnici Jerusalima rugali Hrišćanima kako Hristos neće vaskrsnuti, jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoška snese crveno jaje. Božijom voljom, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu snele su crvena jaja. Verom u ovu priču ili ne, pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, tradicionalno Hristovo vaskrsnuće obeležavaju farbanjem jaja.

Najvećem hrišćanskom prazniku, posebno se raduju deca koja jedva čekaju maštovito ukrašavanje, koje se po pravilu obavlja na Veliki petak, na dan kada se prisećamo Hristovog raspeća. Ovaj običaj nije se iskorenio od davnina, a za razliku od mnogih nije zanemaren ni po gradovima. Gotovo da nema domaćice koja se tog dana neće potruditi da upravo njen rad bude posebno pohvaljen od strane ostalih ukućana kao i gostiju koji će tog ili narednih dana biti u prilici da vide njen trud. Prvo obojeno jaje po pravilu je crvene boje i ono se čuva do idućeg Vaskrsa, kao čuvarkuća. Najčešća boja koja se koristi jeste upravo crvena koja simbolizuje Spasiteljevu, nevino prolivenu krv na Golgoti, ali ona je ujedno i boja vaskrsenja. Domaćice veruju da najmlađe valja dotaći crvenim čuvarkućom, kako bi bili rumeni i zdravi tokom cele godine. Vernici se tog dana pozdravljaju sa "Hristor vaskrse " i " Vaistinu Vaskrse". U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici, provlače ispod stola. Po narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju, i ta želja će biti ispunjena.

Svaka domaćica ima svoje tajne tehnike i rituale, a sam proces farbanja se vremenom nije previše menjao. Nekada su domaćice u sud sa vodom u kojoj će kuvati i bojiti jaja, dodavala malo osvešćene vodice iz vaskršnjeg posta. Pored tradicionalnog farbanja lukovinom, bojom iz kesice i voskom, danas internet pruža dostupnost novim, originalnim načinima ukrašavanja. Kako se Uskrs bliži tako blogerke svojim pratiocima nude kreativne ideje kojima svoju uskršnju trpezu mogu da učine još savršenijom. Među brojnim savetima, mogu se pronaći opisi kako dobiti ombre jaje, retro-čupavci, dekupaž jaje ili skicu omiljenog crtanog lika vašeg deteta.

O tome koliko je tucanje jajima važan Uskršnji običaj, svedoči i podatak da se u Mokrinu već nešto više od dve decenije održava Tucanijada, svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima. Pripreme traju mesecima, a takmičenje okuplja kako domaće, tako i učesnike iz drugih država. Za ovu priliku farbaju se kokošija jaja, prepeličja, guščija, pačija, pa i nojeva jaja. Ove godine održaće se dvadesetosmo po redu takmičenje, a kao po običaju prisustvovaće osim domaćih takmičara i učesnici iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i drugih zemalja iz okruženja.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve