TURIZAM: Indijski okean ima svoj dijamant

TURIZAM: Indijski okean ima svoj dijamant


Ova država ima fenomenalan naziv “Zemlja ljudi koji se smeju”.

Glavni grad ove države je Kolombo. Broj stanovnika prema poslednjim podacima iznosi 21.203.000. Šri Lanka je više puta tokom svoje istorije kolonizovana. Prvo su to učinili Portugalci 1505, zatim Holanđani 1658. i onda Britanci 1796. godine.  Zemlja je stekla potpunu nezavisnost tek 1948.

Malo ljud zna da je Šri Lanka četvrti najveći proizvođač čaja (nakon Kine, Indije i Kenije) i treći najveći izvoznik. Tri glavne varijante čaja su: crni cejlonski, zeleni cejlonski i beli cejlonski čaj. Najstarije drvo na svetu za koje se zna da ga je zasadio čovek nalazi se na Šri Lanki, o njemu se vodi briga već više od 2.000 godina. Izraslo je iz reznice drveta ispod koga je Buda navodno pronašao prosvetljenje.

Kaže se da je Šri Lanka jedina zemlja na svetu u kojoj u jednom danu možete videti najvećeg kopnenog sisara na svetu, slona, i najvećeg vodenog sisara na svetu, plavog kita. Adamov vrh (Šri Pada) je najsvetija planina u zemlji. Otisak koji se može videti na njemu budisti smatraju Budinim, hinduisti Šivinim, a muslimani i hrišćani Adamovim otiskom.

Ova zemlja je prva na svetu, demokratskim putem izabarla ženu za predsednika. Šri Lanka je poznata po ljubavi prema kriketu, ali je njen nacionalni sport odbojka. Zastava Šri Lanke jedna je od najstarijih na svetu i predstavlja sve kulture i religije koje se nalaze u ovoj zemlji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar