Život
11.01.2018. 13:12
R.E / travelmagazine.rs

TURIZAM: Konsijerž, uvek aktuelna profesija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čuli ste za konsijerža, vezujete  zanimanje za hotelijerstvo, a znate li čime tačno bavi?

Konsijerž je osoba koja je zadužena da hotelskim gostima realizuje specifične zahteve: obezbeđivanje ulaznica za razne događaje, bukiranje letova, rezervisanje mesta u najtraženijim i najpoznatijim restoranima i još mnoge druge stvari. Ova osoba gostima ispunjava želje, vrlo često i preko svojih granica.

Današnji putnik, koji se tokom putovanja najviše oslanja na svoj telefon, i koji za bukiranje avio karata, organizovanje prevoza, kreiranje itinerera, pronalaženje dobrih restorana i kupovinu svih vrsta ulaznica sada može da koristi mobilne aplikacije, s pravom će se zapitati da li je profesija prošlosti?

Konsijerž ima veliki pristup stvarima, do kojih nije tako lako doći.Specijalizovani obilasci grada, večera u restoranu gde se mesto čeka mesecima, karte za događaje koji su uveliko rasprodate, ovo je samo jedan spektar mogućnosti dobrog konsijerža.

Jedna od važnih odlika ove profesije je da brzo razmišljaju i rešavaju probleme. Krasi ih neverovatna snalažljivost. Važne karakteristike ove profesije su diskretnost i nenametljivost. Konsijerž je osoba, koja će upoznati gosta sa situacijom zemlje u kojoj se nalazi, geopolitička, socijalna, ekonomska ili neka poptuno druga. Veliki broj hotela u Aziji, u svom timu ima konsijerže specijalizovane upravo za pružanje ove usluge.

Današnji hoteli, nažalost veliki akcenat stavljaju na modernizaciju i nove tehnologije. Time se gubi lični pečat, zbog toga svi manje-više liče jedni na druge. Videlo se kroz bezbroj primera i istraživanja, da gosti upravo te stvari najviše poštuju.

Zbog svih ovih stvari, ova profesija ne izlazi iz mode. Naprotiv, predstavlja esenciju i vrhunac usluge hotela.

Tom Wolfe, šef konsijerža u hotelu Fairmont San Francisco, jednom je rekao da dobrog konsijerža odlikuju empatija medicinske sestre, posvećenost profesora i strpljenje sveca, osobine koje će uvek biti cenjenjene, bez obzira na to koliko tehnologije budu napredovale.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm with light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve