Život
09.03.2018. 11:15
R:E/ zanimljivageografija.com

TURIZAM: Najočuvanije carske palate na svetu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Peking je grad koji je naseljen u kontinuitetu već više od 3.000 godina sa tim da je poslednjih 8 vekova bio prestonica moćne kineske države. Iz Pekinga su Kineskim carstvom vladala 34 cara i za sobom ostavili komplekse carskih palata kao dokaz živopisne prošlosti i snage države kroz vekove.

O Zabranjenom gradu

Ovaj kompleks je najčuveniji i najbolje očuvan carski grad na svetu. Kompleks je smešten u samom centru Pekinga i bio je uporište careva za vreme vladavine dinastija Ming i Ćing. Danas kompleks nosi naziv Palata muzej i pokriva celu severnu polovinu gradskog trga Tjananmen. Palata predstavlja pravougaonu strukturu koja broji tačno 9.999 građevina smeštenih u prostoru od 74 hektara. Palatu okružuje rov dubok 6 m i zid koji se diže 10 m uvis. Dve glavne kapije zdanja su ona okrenuta trgu koja i nosi naziv Tjananmen i na suprotnoj strani „kapija Uzvišene moći“ odnosno Šenvumen. Visoke kule sa kojih se vidi čitav Zabranjeni grad i veći deo Pekinga nalaze se na ivicama kompleksa raspoređene na svakoj od glavnih strana sveta po jedna.

Kompleks je podeljen na dva dela. Spoljašnji dvor se nalazi na južnom kraju i služio je da car pokazuje svoju vrhovnu moć narodu dok je Unutrašnji dvor na severnoj strani gde je u miru živela carska porodica. Ukupno 24 cara je živelo i vladalo iz ove palate a poslednji je proteran 1924. godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako žuta boja predstavlja  simbol carske porodice ova boja je najčešće korišćena za izgradnju kompleksa; krovovi su prekriveni žutim pločicama, ukrasi unutar kompleksa su žute boje čak i cigle na prilaznim stazama. Izuzetak je samo carska biblioteka Venjueng čiji crni krov simbolizuje vodu.

Letnja palata

Na 15-ak kilometara od Pekinga nalazi se prelep kompleks Letnje palate. U njoj se može naći najlepši i najbolje očuvani carski park, bezbroj gracioznih pejzaža, izvanredni umetnički predmeti i prelepe građevine. Građena je sa prekidima od 3-eg veka nove ere sve do 20-og.  Od ukupno 300 hektara koliko zauzima palata ¾ je pod vodom a dva najpoznatija integralna dela su brdo Dugovečnosti i jezero Kuenming.

Kompleks Letnje palate je građen prvenstveno sa idejom da se pripadnici carskih dvorova odmaraju u njemu pa zato ne čudi što se puno pažnje obraćalo estetskim vrednostima na svakom koraku. Preko 3.000 objekata uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze su ukomponovani u prostoru velike bašte sa živopisnim jezercima i brdašcima tako da obezbeđuju potpuni mir i komfor.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nebeski hram

Još jedan od simbola carske moći jeste i Nebeski Hram. Ovaj objekat sagrađen 1420. godine služio je kao mesto na kome su se žrtve prinosile Nebu. Severni deo hrama u okviru zida koji ga okružuje ima polukružni oblik simbolišući nebo dok je južni deo u obliku kvadrata i predstavlja zemlju

Svi oojekti koji čine deo Carske palate, Letnje palate i drugih objekata koji su pripadali direktno carskiom porodicama su arhitektonski savršeno projektovani, nalaze se na predivno uređenom zemljištu i sadrže bezbrojne primerke drevne i moderne kineske umetnosti. A kada samo pomislite da su se među ovim zidinama donosile odluke o sudbini jedne od najmoćnijih carevina koje je svet video jasno vam je zašto je ovaj kompleks palata jedna od najpopularnijih turističkih destinacija sveta.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve