Život
23.01.2018. 13:00
R.E/ flyandtravelmagazine.com

TURIZAM: Neizostavni sastojci kuhinje Šri Lanke su pirinač i kari

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šri Lanka je sused Indiji, zbog toga ima elemenata njihove kuhinje, ali opet ima svoje posebne čari.

Hrana Šri Lanke nudi veliki broj aroma i ukusa, najviše tome doprinosi veliki broj začina koji se smatraju glavnim sastojom svakog jela. Geografija ima veliki uticaj na njihovu kuhinju, pošto predstavlja miks zapada i istoka. Riba se koristi u velikim količinama, što će ljubiteljima morskih plodova biti izuzetno zanimljivo. Razne vrste kokosa se koriste, a najvažniji sastojci su kari i pirinač.  Uz to treba dodati veliku količinu svežeg voća i povrća, koje idu uz skoro svako jelo.

Ono što je karakteristika lokalnog stanovništva je da se jede rukama, to ne važi za turiste. Treba biti pažljiv u odabiru začina, pošto se veoma razlikuju od drugih zemlja i specifični su. Najpoznatiji začini su: tamarind, korijander, sveže papričice ili čili prah, karanfilić, semenke piskavice, semenke kumina, cimet, limeta i kurkuma.

Dhal Curry 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pravi se od crvenog sočiva. Veliki broj sastojaka se dinsta, crni luk, paradajz i sveže zelene papričice. Zatim se mešaju sa začinima poput semenki kumina, kurkume, piskavice, semenki slačice i listova pandana.

Lamprais

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jelo se sprema isključivo na pari u listu banane. Mešavina mesa, pirinča i sambal čili sosa. Celo jelo je začinjeno kardamomom, karanfilom i cimetom.

Gotu Kolu Sambol

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ova salata se sastoji od biljke Gotu Kolu, koja se u pripremi tanko seče. Nakon toga, meša se sa paradajzom, svežim mlevenim kokosom, vlašcem i čilijem i začini dresingom od soli, bibera i limunovog soka. Karakteriše je jak, zeljasti ukus, sličan kelju.

Kottu Rotti 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vrsta hleba, koja se prži na početku dana, a zatim isecka na sitne komade je osnovni sastojak. Meša sa sitno iseckanim povrćem ili komadima mesa, soja sosom, začinima, đumbirom i belim lukom. To je najpopularniji ulični obrok u državi.

Hoppers

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Palačnike koje imaju hrskave ivice. Prave se od fermentisanog pirinčanog brašna, kokosovog mleka, kokosove vode i malo šećera. Postoje razne vrste, ali najčešća je sa prženim jajetom.

Watalappan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Krem od jaja na pari pravi se sa posebnom vrstom šećera, kokosovim mlekom i začinima poput cimeta, kardamoma i muskatnog oraščića. Mehurići vazduha sprečavaju da postane težak, a može se služiti topao ili ohlađen.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve