Život
27.02.2018. 15:00
R:E/ mondo.rs

TURIZAM: Nova pravila za čuvenu ulicu u Amsterdamu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ulica "Crvenih fenjera" od aprila će uvesti nova pravila, tačnije tada na snagu stupa novi zakon.

Dug niz godina, ulica predstavlja pravi mamac za turiste širom sveta. U zakonu stoji, da kada naiđete na osobe, koje se bave najstarijim zanatom na svetu, morate da okrenete glavu i ne gledate. Isto se odnosi na dame, koje sede u izlozima u donjem vešu ili nage. Pored ovoga, zakon ima delove, čiji je cilj da se spreče posetioci da budu bučni, pijani ili pod uticajem narkotika.

Svi vodiči u Amsterdamu, imće obavezu da svojim klijentima predoče nova pravila. Ukoliko to ne urade, kazna koja sledi je 300 evra. U slučaju turističkih kompanija, čiji turisti se ne budu ponašali u skladu sa zakonom, kazna je 1200 evra.

Zakonu je prethodilo istraživanje, u kome je otrkivena trgovina ljudi, zbog legalizovane prostitucije. Tolerancija, koja je čak predstavljala deo tradicije, biće prekinuta. Neki tuguju, dok su drugi srećni. Svi posetioci, sada će morati da nađu drugačiju "zanimaciju". Radnice nisu oduševljene, pošto će se zarada smanjiti, a prema procenama, njihova zarada dostiže čak 600 evra dnevno.

Treba napomenuti, da prostituke u ovoj državi imaju policijsku zaštitu, svoj sindikat i obavezna testiranja na polne bolesti. Protekle godine, donele su neke loše stvari. Sve veći broj devojka, dolazi iz istočne Evrope. Njihovi "poslodavci" ne poštuju propise koji važe. To je isto, jedan od razloga za uvođenje novog zakona. Kazna zatvora predviđenja je u trajanju od 4 godine, ukoliko se otkriju radnje van okvira zakona.

Postoji istraživanje, prema kome je veliki broj devojaka, izrazilo da voli svoj posao, ali da se time bavi zbog očajne egzistencijalne situacije. Oko 80% njih su priznale, da su bile žrtve trgovine ljudima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
5°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve