Život
15.03.2018. 09:00
R:E/ zanimljivageografija.com

TURIZAM: Oaza džinovskih pandi

rezervat_volung_oaza_spasa_za_dzinovske_pande_1.jpg

U okrugu Venčuan u kineskoj provinciji Sečuan smešten je čuveni prirodni rezervat Volung čiji je glavni razlog postojanja pokušaj da se džinovska panda i još neke ugrožene vrste ovih prelepih medveda sačuvaju od izumiranja. Rezervat zauzima povrsinu od oko 200.000 ha  u istočnom delu podnožja planine Ćijunglaj.

Zbog svog značaja rezervat je dobio status dela Uneskove kulturne baštine 2006 godine. Razlog tome je bogatstvo živog sveta koji čini preko 4000 vrsta biljaka, preko 50 vrsta sisara, 300 vrsta ptica i naravno nekoliko ugroženih vrsta pandi. Rezervat je najpoznatiji po džinovskim pandama kao i po njihovim manjim rođacima - crvenim pandama. Snežni vrhovi rezervata poslužili su kao lokacija za formiranje Centra za uzgajanje pandi koji su kineske vlasti formirale jos 80-th godina prošlog veka.

Misija Centra se može okarakterisati uspešnom s obzirom da danas u njemu živi preko 1600 jedinki ove ugrožene vrste. Cilj programa je da se životinje uzgajaju u granicama rezervata do određenog uzrasta posle čega sledi njihovo puštanje na slobodu tj.u njihova prirodna staništa. Takođe u rezervatu se pruža pomoć povređenim i bolesnim pandama koje bivaju pronađene u divljini.

Pozitivni rezultati koje je postigao ovaj rezervat uuticali su da nikne još nekoliko sličnih širom Kine. Vrednim i predanim radom njihovih volontera ova divna i ugrožena vrsta bi mogla biti spašena.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
8°C
23.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve