TURIZAM: Očuvani rimski grad Leptis Magna

TURIZAM: Očuvani rimski grad Leptis Magna


Deo Uneskove Svetske kulturne baštine na obali sredozemnog mora na severu Afrike (Libija), nalazi se Leptis Magna. Spektakularni grad izgrađen je u rimskom stilu, a predstavljao je nekadašnji centar trgovine, kulture i umetnosti.

Osnovan od strane Feničana u desetom veku pre nove ere, kao lučki grad,  nakon toga je preživeo kolonizaciju Spartanaca, postao punski grad, posle je postao deo nove rimske provincije u Africi oko 23.godine nove ere. Postao je sredozemni trgovački centar na trgovačkom putu, čiji je putvodio kroz Saharu u unutrašnjost Afrike. Glavna grana je bila poljoprivreda, Masline su bile izuzetno važno sredstvo trgovine. Njihovo uzgajanje je toliko doprinelo razvitku, da je Julije Cezar nametnuo gradu godišnji porez od 1,5 miliona litara ulja 46. godine  pre nove ere.

Opljačkan od strane berbera 523. godine koji su ga napustili. Tokom vekova odnosili su materijale sa nalazišta i koristili ih u različite svrhe, ali su veličanstvene ruševine jednog od najbolje očuvanih rimskih gradova na svetu otkrivene tokom niza iskopavanja dvadesetih godina prošlog veka.

Pustinjska klima je učinila svoje. Ruševine Leptis Magne, bile su pod peskom, više od pola veka i dobro su očuvane. Impresivne građevine daju nam neverovatan uvid života i vremena starih Rimljana u Africi, zbog čega treb posetiti ovo mesto, ukoliko se ukaže prilika.

Otkopano je nekoliko slojeva ruševina, kao i veliko pozorište izgrađeno u prvom veku, ispred koga se nalazi groblje koje verovatno datira iz trećeg ili četvrtog veka pre nove ere. Posebno dobro su očuvane rimske građevine iz drugog i ranog  trećeg veka, koje uključuju složena Hadrijanova kupatila, forum i baziliku, od kojih su sve podignute za vreme vladavine cara Septimija Severa (193-211.godine).

Potpuno je neverovatno, da za ovakvu kulturnu baštinu nema velikog interesovanja, sigurno da će naredni period skrenuti pažnju svetskih putnika.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte Vaš komentar