Život
06.02.2018. 13:50
R:E/ zanimljivageografija.com

TURIZAM: Od Vikinga do Nobela-Oslo

akershus-fortress-oslo-norway.jpg

Prestonica Norveške bogata je izuzetnom istorijom, koja datira još iz VIII veka.

Oslo je zvanično osnovano 1048. godine od strane kralja Harolda. Istoriju grada su stvorili smene vladara, ratovi, požari, razne religije i čuveni period Vikinga. Hrabri i neustrašivi ratnici se vezuju za grad, još iz već pomenutog VIII veka. Danas je Oslo kulturna prestonica Evrope, takođe i jedan od najlepših gradova starog kontinenta.

Sam položaj gde je smešten, daje posebnu draž i šarm gradu. Nalazi se u istoimenom fjordu, okružen veličanstvenim brdima koje stavljaju do znanja, da se nalazimo u Skandinaviji. Tokom leta, zelene površine i kristalno čista voda fjorda, stvaraju utisak da ste daleko od gradske gužve, a realnost je potpuno suprotna. Šetnjom kroz grad, možete i doći do nekih izdignutih mesta, odakle će te ugledati panoramu grada.

Cela priča o gradu, počinje iz ulice Karla Johana, koja je ujedno i glavna. Stara zdanja vode kroz sam centar grada i izlaze na krlajevsku palatu Slottet. Nastala je po istoimenom vladaru, koji je naredio da se ulica izgradi, nakon 1818. godine. U kraljevskoj rezidenciji se čuvaju jedne od najvećih umetničkih zbirki u Evropi, a turisti je posećuju svakog leta. Svoje mesto u toj ulici su našli Norveški parlament, Narodno pozorište i Univerzitet, enterijer čine dela čuvenog Edvarda Munka. Tokom zime, kompletna ulica postaje ogromnog klizalište.

Radhuset je gradska većnica, koja se nalazi u blizini glavne ulice. Otvorena je u čast 900 godina Osla 1950. godine. Impozantna građevinska rešenja, kao i ogroman časovnika na prednjoj strani su simbol grada, kao i najposećenija atrakcija u gradu. Slike Henrija Soresena krase unutrašnjost, a svečana sala je mesto, gde se svake godine dodeljuje Nobelova nagrada za mir.

Stari Grad je tek priča za sebe. Tvrđava Akeršus, božanstveno zdanje nastalo krajem XIII veka, apsolutno ostavlja bez daha. Namena je bila da brani grad od napada sa mora, nekoliko puta je nadograđivana do XVIII veka. Danas je to muzej, gde se održavaju samo najveće državne svečanosti. Nikako ne sme da zaobiđe Muzej savremene umetnosi, a pravi raritet predstavlja zgrada Nacionalne banke, ne toliko zbog svog izgleda, već da su norvežani jako ponosni na nju. Sam Stari grad je više od hiljadu godina, odoleva svim prirodnim uticajima.

Putovanje od vikinškog sela, preko Kristijanije od današnjeg Osla je trajalo jako dugo. Pravo mesto za posetu u svakom trenutku.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve