TURIZAM: Ostrva Portugala

TURIZAM: Ostrva Portugala


Azori ili Azorska ostrva su čarobni region Portugala koji se sastoji od devet vulkanskih ostrva u Atlantskom okeanu.

U poređenju sa mnogim ostrvskim destinacijama, Azori nisu turistički, bučni ili zagađeni. Umesto toga, putnici mogu uživati u otkrivanju netaknute prirode, zapanjujućim panoramskim pogledima i upoznavanju šarmantnih sela sa bogatim kulturnim tradicijama.

Azori su zeleni i plavi, prekriveni okamenjenom lavom, endemski i vulkanski, kriju jezera u danas uspavanim kraterima, vodopade, plantaže čaja, vulkanske pećine, termalne prirodne izvore i bazene, mnoge vrste delfina i kitova za koje nikada niste čuli, vodu koja ključa i isparava svuda oko vas.

Evo ključnih detalja koje bi trebalo da znate da biste započeli planiranje putovanja na Azore.

Ljubitelji prirode biće oduševljeni otkrivanjem uživanja na otvorenom na ovim ostrvima. Ovo je glavno mesto za planinarenje, ronjenje, ribolov i posmatranje kitova. Neke od najboljih znamenitosti koje se mogu videti su krateri Lagoa das Sete Cidades i Lagoa das Furnas kao i ostrvo Pico, gde se možete popeti na najvišu planinu u Portugalu. Sao Miguel je najveće i najnaseljenije ostrvo, a tu je i puno kuća, restorana, hotela i prodavnica.

Iako je Sao Miguel najpopularnije mesto za posetu i boravak, ostala ostrva Azora svakako vredi posetiti. Najjužnije ostrvo Santa Maria ima odlične plaže i do njega se dolazi iz Sao Miguela trajektom. Pokušajte da posetite luku Angra u Terceiri, koja je uvrštena u listu UNESCO-ve kulturne baštine, a nalazi se u neposrednoj blizini koride gde se tradicionalno svake godine održavaju borbe bikova. Obiđite najzapadnije ostrvo Flores da biste videli slikovitu obalu ukrašenu divljim cvetovima i pašnjacima.

Šta još obavezno videti

Na ovim ostrvima veoma je razvijeno vinogradarstvo. Pejzaž vinogradske kulture na ostrvu Pico se nalazi na UNESCO – voj listi svetske prirodne baštine. Vinograd je podeljen na nekoliko parcela i zaštićen je zidovima. Vinogradarstvo na ostrvu Pico potiče iz 15. veka.

Azori su prepuni laguna i malih kraterskih jezera, a Lagoa das Sete Cidades je najlepši primer ove netaknute prirode. Laguna se sastoji od slatkovodnih vulkanskih jezera plave i zelene boje.

Legenda kaže da je pre mnogo godina, na mestu gde je danas parohija Seven Cities, postojalo kraljevstvo u kome je živela mlada princeza s plavim očima, veoma lepa i ljubazna, a jedna od omiljenih aktivnosti bila joj je šetnja poljima, mirisanje cveća, i kvašenje nogu u potočićima i jezerima koji su okruživali kraljevstvo. Bila je zaljubljena u zelenookog pastira, sa kojim je svakodnevno šetala ali je njen otac- kralj, zabranio tu ljubav. Priča dalje kaže, da su kada su se videli poslednji put, princeza i pastir, toliko isplakali da je od njenih suza nastala plava laguna, a od pastirovih-zelena.

Niski oblaci čine da ovo mesto izgleda kao da se nalazite u bašti Edena. Lagoa da Fogo je jedna od najspektakularnijih prirodnih lepota Azora. Vulkansko okruženje, sa naslagama lave, svojom lepotom ispunjava Lagoa da Fogo, odnosno „Jezero Vatre“. Posetioci mogu da uživaju u nesvakidašnjoj lepoti koju jezero sa svojom pozadinom pruža. Muzej Carlos Machado je sjajan etnografski i prirodnjački muzej. Nalazi se u nekadašnjem manastiru Sao Miguel, a na veoma lep način prikazuje istoriju Azorskih ostrva. Tu se mogu videti skulpture, nakit, narodna umetnost, igračke, porcelan, i brojni drugi predmeti.

Obavezno se popnite na Mount Pico i uživajte u petosatnoj avanturi koliko otprilike traje penjanje do najvišeg vrha. Istražite svet više od 300 vrsti ptica koje žive na ovim ostrvima. Krenite u obilazak grada Angre koji datira iz 15. veka kako bi ste se upoznali i naučili nešto o lokalnoj istoriji.

Cedros je mala varošica na ostrvu Faial u kojoj živi oko 1 000 stanovnika. Ono što Cedros čini posebnim jeste jedinstvena kultura i tradicija. Brojne znamenitosti poput etnografskog muzeja, crkve Nossa Senhora de Fátima i druge, svake godine u Cedros dovedu veliki broj posetilaca.

Ovo je oblast poznata po dobroj i kvalitetnoj kuhinji. Naša topla preporuka je da posetite restoran Saca-Rolhas Taberna na ostrvu Sao Migel. Iako je restoran malo teže pronaći, kvalitetna morska hrana koja se u ovom restoranu nudi, vredi uloženog truda da ovaj restoran pronađete.

Plaže Azorskih ostrva su neverovatno lepe. Ovde je more ne baš uvek toplo, a voda je kristalno čista. Plaže mahom imaju crni pesak, koji je posledica vulkanskih erupcija. Na ostrvu Santa Maria nalaze se predivne plaže sa belim peskom, smeštene između litica i malih uvala. Najpoznatija plaža je Praia Formosa, veoma lepo uređena i čista. Popularna je i Soo Lourenco, sa čistim peskom i svetski poznata po surfovanju. Tu su i Maia, Anjos, Prainha, Praia do Sul, i brojne druge plaže koje nude sjajno uživanje za svakoga. Ostrva su puna malih, skrivenih uvala i plaža, što je sjajno za istinske avanturiste.

Iako su vode Atlantskog okeana ponekad prilično hladne, kupanje u termalnim izvorima je nezaboravno iskustvo, pa predlažemo relaksaciju u Poca Dona Beija, Caldeira Velha ili Terra Nostra, prirodnim banjama koje okružuju divljina i palme.

Azori su ostrva koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a kupanje sa delfinima jedna je od mnogih aktivnosti koje morate probati ovde. Ova ostrva su ultimativna destinacija za uživanje.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar