Život
07.03.2018. 11:30
R:E/ zanimljivageografija.com

TURIZAM: Predivna Patagonija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prekrasan divlji predeo sačinjen od uskih morskih fjordova i moreuza sa bogatim morskim svetom ukrašen strmin liticana zauzima južni deo Južne Amerike. Iako je predeo otkriven još odavno (Fernando Magelan je prvi doplovio dovde) do današnjih dana je ostao slabo naseljen i nedovoljno istražen. Patagonija je jedno od mesta na svetu koja i dan danas privlači brojne istraživače i ljubitelje prirode.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Patagonija krije neke od najlepših svetskih prirodnih atrakcija. Predivni granitni tornjevi Tores del Painestoje uspravno kao čuvari Patagonije a okolno prostranstvo oduzima dah svojom lepotom. Ostaci glacijalnog reljefa pioput onog u NP Los Glaciares podsećaju nas na uslove koji su dugo vladali našom planetom tokom ledenih doba. Miožda i najlepši deo Patagonje predstavlja Jezerska oblast koja je zbog velikog prostranstva podeljena na Severna jezera i Južna jezera.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na granici Argentine i Čilea nalazi se oblast Severnih jezera, u podnožju visokih Anda. Planinarenje na neki od mnogih planinskih vrhova i prelepa planinska vegetacija Anda samo su deo onoga što ovi predeli nude ljubiteljima prirode. Nacionalni park Nahuel Huapi smešten u ovom prostranstvu najstariji je u Argentini. Lepota parkova Los Alerces i Los Arajanes ostaće vam zauvek u sećanju a posebno ćete ostati impresionirani lukom La Vilja.

Neverovatan jejzaž patagonijskih pampasa čiju monotoniju presecaju poneko smaragdno jezero ili reka nastala otapanjem lednika slika je Južnih jezera Patagonije. Prelepi glečeri poput Upsale ili Morena vredni su divljenja a osim njih planina Maunt Ficroj lokalitet je koji morate obići ako se zadesite u ovom delu Patagonije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pešačenje, planinarenje, splavarenje, vožnja biciklom ili sportski ribolov samo su deo aktivnosti kojima se  možete posvetiti ako posetite Patagoniju. Poslovična gostoprimivost lokalnog stanovništva, fantastična domaća vina i gurmanski obroci pomoćiće vam da se okrepite i osetite kao kod kuće. A pravo mesto za kraj vašeg putovanja verovatno je najjužniji grad na svetu. Ovaj grad nosi naziv Ušuaja i prava je turistička atrakcija. Ako se uputite put Patagonije jedno je sigurno; od Anda na severu do Ušuaje na jugu ova prelepa oblast svakom može ponuditi ponešto.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve