TURIZAM: Razlozi za posetu Poljskoj

TURIZAM: Razlozi za posetu Poljskoj


Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, prelepa priroda i sjajna hrana, samo su neki od razloga zašto Poljska zaslužuje da se nađe u vašim planovima.

Gradovi


Raznolikost poljskih gradova učiniće vašu posetu veoma dinamičnom. Nemojte se ograničiti samo na posetu urbanoj Varšavi ili Krakovu koji se toliko ponosi svojom istorijom. Vroclav je istorijska prestonica Šlezije i kroz nju protiče pet reka (Odra i njenih pet pritoka), Gdanjsk je najznačajnija poljska luka na Baltičkom moru, Poznanj je jedan od najstarijih gradova zemlje, Lođ je jedan od glavnih kulturnih centara, Ščećin se može pohvaliti rezervatom ptica u dolini Odre, a Lublin krase brojne znamenitosti.

Svetska baština
Poljska se može pohvaliti sa 15 lokaliteta na Listi svetske baštine UNESCO-a. Među najpopularnijim je Stari grad Krakov, a u njegovoj blizini su rudnik soli Velička i nekadašnji nacistički logor Aušvic-Birkenau. Pomenućemo i Bjalovješku šumu, istorijski centar Varšave, zamak Malbork tevtonskih vitezova i drvene crkve karpatske regije.

Festivali i praznici
Poseta božićnim i uskršnjim marketima u Varšavi i Krakovu nezaboravno je iskustvo. Tokom ovih praznika gradovi su prelepo ukrašeni, a koncerti i predstave doprinose prazničnoj atmosferi. Praznici kao što su Wianki i davljenje Morane su veoma upečatljivi i predstavljaju relikt prehrišćanske paganske tradicije, koja i nama, kao Slovenima, može biti veoma zanimljiva.

Muzičko nasleđe
Najpoznatiji poljski kompozitor je Šopen, čija statua krasi varšavski Lazienki Park (jednu od najvećih gradskih atrakcija), u kome se često održavaju koncerti njegove muzike. Poljska muzička scena je i danas veoma bogata i šarenolika, od velikih imena džeza do srednjovekovne i klasične muzike. U parkovima i na trgovima se redovno održavaju koncerti tokom leta, dok su zimi aktuelni crkveni koncerti i opera.

Prirodne lepote
Netaknuta priroda poljske unutrašnjosti, priobalja na severu i planina na jugu posetiocima pružaju veliki izbor mogućnosti za odmor i relaksaciju. Rizorti na jugu privlače skijaše i hajkere, a ukoliko se odlučite za šetnju po plaži na Baltičkom moru, možda ćete imati sreće da u pesku pronađete komadić ćilibara.

Zamkovi
Ako ste ljubitelji zamkova, Poljska je idealna destinacija za vas. Neki od njih su ruševinama i o njihovoj sIavi svedoče samo ostaci nekadašnjih zidova, dok su neki u potpunosti očuvani ili restaurirani. Među popularnim atrakcijama su Kraljevski zamak u Varšavi, Vavel u Krakovu i zamak Malbork koji se nalazi u istoimenom gradu i koji predstavlja najveći zamak na svetu (po površini zemlje koju zauzima).

Hrana i piće

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Hrana je ukusna, raznovsrna, i varira od regije do regije. Na severu su, logično, popularni specijaliteti od ribe, dok na jugu ne smete propustiti da probate tradicionalne piroge. Tu su i flaki, bigos, razne vrste kobasica i sireva, bejgl, a od deserta su veoma popularne krofne i makovnjača.

Poseta Poljskoj ne bi bila potpuna bez isprobavanja bar nekoliko vrsta lokalnog piva i votke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar