Život
01.02.2018. 18:00
R:E/ flyandtravelmagazine.com

TURIZAM: Religijska fuzija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tradicionalna arhitektura Nepala je u potpunosti prihvatila dominantan uticaj hinduističke i budističke religije, filozofiju kroz koju se reflektuju sve vrste umetničkih oblika, slikarskih tehnika, skulptura božanstava, hramova, manastira, trgova i drugih spomenika kulture.

U principu, tradicionalna arhitektura Nepala može da se posmatra kao fuzija hindu i budističke religije. Trgovi u Katmanduu, manastiri i okolna mesta hodočašća, Lumbini, Janakpur su dokazi nasleđa nepalske arhitekture. Generalno, nepalska tradicionalna arhitektura se može svrstati u tri stila: „Pagoda” stil, „Stupa” stil i „Shikhar” stil.

Pagoda stil

Pagoda stil spomenika i objekata karakterišu stilizovani slojevi krova sa širokim prostorom podržanim drvenim klesanim stubovima. Krovovi ovog stila gradnje su na krajevima trouglasto završeni i daju krajnji zvonasti izgled. Objekti u pagoda stilu su najviše građeni tokom dinastije „Mala” i impresivno predstavljaju autentičan nepalski arhitektonski dizajn. Najveći i najznačajniji objekti ovog stila su „Kathmandu’s Basantapur Durbar Square”, hram božanstva „Taleju” u „Basantapur”-u i „Kashthamandap”-u, „Patan Durbar Square” i hram „Kumbheswor”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Stupa stil

Objekti stupa stila su stilizovani uglavnom u obliku polulopte, okrugle osnove, a nagore su segmentirani tako da se završavaju šiljkom. Svaki segment je do vrha ukrašen različitim motivima budističke religije. Glavna baza osnove je uvek stilizovana u mandala obliku, a na telu objekta, sa svake strane, iscrtan je po jedan par velikih očiju, koje posmatraju trg na kojem je hram izgrađen. Većina hramova stupa stila služi za edukaciju budističkih monaha i monahinja. Ceo enterijer hrama je iscrtan autentičnim stilom i nedvosmisleno predstavlja verovanja budističke filozofije. Najveći i  najznačajniji hramovi stupa stila su  „Baudedhanath” i „Swoyambhunath”.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Shikhara stil

Shikhara arhitektonski stil hrama je veoma uobičajen stil i spomenik hindu religije. U Nepalu se najčešće može videti na Patan Durbar trgu na kome se nalazi poznati Krišna hram. Shikhara arhitektonski stil se sastoji iz 5 do 9 vertikalnih delova obrazujući piramidalni toranj, pri vrhu dekorisan  „Gajur”-om.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve