Život
17.02.2018. 10:00
R:E/ travelmagazine.rs

TURIZAM: Znak "Ne uznemiravaj" odlazi u istoriju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dobro poznati znak „Ne uznemiravaj“, trebalo bi da u potpunosti bude ukinut.

Počelo je sa kompanijom Disney Hotels, koji je nedavno u svojim hotelima promenio poruku. Umesto „Ne uznemiravaj“, gosti sada na vrata svoje sobe mogu da okače poruku „Soba je zauzeta“. Ova promena je deo nove politike Disney Hotels-a, prema kojoj hotelsko osoblje mora da bar jednom dnevno uđe u sobu i proveri njeno stanje.

Hilton Hotels & Resorts je uveo sličnu novinu. U okviru nove politike, kad god zaposleni hotela ne uspe da uđe u sobu radi redovnog održavanja i čišćenja, mora da ispod vrata gurne karticu na kojoj piše „onemogućeno servis“. Ovo obaveštenje gostu stavlja do znanja da ukoliko osoblju ne dozvoli ulazak tokom naredna 24h, na vrata će mu pokucati menadžer hotela, kako bi se izvršila inspekciju sobe.

Glavni uzrok promene hotelske politike navodi se masakr u Las Vegasu u oktobru prošle godine, kada je ubica, Stephen Paddock, na vratima svoje sobe držao okačen znak „Ne uznemiravaj“ danima, prikrivajući oružje koje je prokrijumčario u hotel.

Nova hotelska politika, mogla bi da utiče na to da se iz hotelskih soba eliminišu aktivnosti poput trgovine kradenom robom i ilegalnim proizvodima, prostitucija i trafiking.

Postavlja se pitanje, imaju li gosti zaista pravo da nikoga ne puštaju u svoje sobe?

Odgovor je ne, zaposleni u hotelu imaju pravo da u svakom trenutku uđe u sobu, kako bi se uverili da su gosti dobro, ali i da bi proverili u kom stanju se nalazi soba i da li joj je potrebno održavanje.

Zašto uopšte postoji znak „Ne uznemiravaj“ i da li će uskoro potpuno biti izbačen iz upotrebe?

Značaj postojanja ovog znaka je višestruk. On gostu omogućava da zadrži privatnost i da se oseća kao kod svoje kuće, što je većini ljudi veoma važno. Za osoblje je ovaj znak značajan jer ukazuje na to da čišćenje sobe nije potrebno i time smanjuje obim posla zaposlenih u sektoru čišćenja i održavanja. Ovo je značajno i za sam hotel, jer smanjuje troškove održavanja.

Sudbina znaka „Ne uznemiravaj“ još nije zapečaćena i tek ćemo videti kakva je njegova budućnost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve